Gojazne osobe manje izložene staračkoj demenciji

Gojazne osobe manje izložene staračkoj demenciji

Što ste deblji – manje su šanse da dobijete staračku demenciju, tvrde naučnici. Naučnici su iznenađeni rezultatima jednog od najvećih i najpreciznijih ispitivanja odnosa težine i demencije, jer su u suprotnosti sa važećim zdravstvenim preporukama.

gojazna-osoba


Istraživanje je obuhvatilo gotovo dva miliona Britanaca, a rezultati nedvosmisleno ukazuju da su mršave osobe izložene najvećem riziku razvoja demencije.
Tim naučnika iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu analizirao je zdravstvene kartone gotovo dva miliona ljudi, prosječno starih 55 godina, koje su pratili idućih dvadesetak godina.
Prema njihovim zaključcima, mršavije osobe imale su čak 39 odsto veći rizik razvoja demencije u odnosu na osobe “zdrave” tjelesne težine.
Kod osoba sa prekomjernom težinom (izrazito debelih) rizik razvoja demencije bio je smanjen za 18 odsto, a kod pretilih (gojaznih) čak 24 odsto manji.
Naučnici za ovu pojavu nemaju objašnjenja, a među idejama kojima se ona pokušava objasniti jeste fenomen da od manjka vitamina D i E, za koje se vjeruje da pridonose demenciji, više pate osobe koje manje jedu.
Udruženja za borbu protiv demencije i dalje preporučuju prestanak pušenja, vježbanje i uravnoteženu prehranu.
Demencija je jedan od najtežih zdravstvenih problema modernog doba – očekuje se da će broj osoba oboljelih od demencije porasti na 135 miliona do 2050. godine.
Za demenciju nema lijeka, a glavna preporuka bila je “održavanje zdravog životnog stila” – navode naučni portali. Istovremeno, ljekari upozoravaju da su srčane bolesti, moždani udar, šećerna bolest i neke vrste raka povezane upravo sa prekomjernom fizičkom težinom.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!