Glaukom “tihi kradljivac vida”

Glaukom “tihi kradljivac vida”

glaukom-simptomi
Zbog ovog razloga, glaukom često neprimjetno uznapreduje, ali simptomi glaukoma koji se javljaju iznenada uključuju zamagljen vid, aureole oko svjetla, intenzivnu bol u očima, mučnine i povraćanje.Glaukom spada u kategoriju očnih bolesti povezanih s opasnim nakupljanjem unutarnjeg očnog pritiska koji može ozbiljno naštetiti očnom vidnom živcu zaduženim za prenošenje vizualnih informacija od oka do mozga.
U većini slučajeva, glaukom prvo pogađa periferni vid, ali takve simptome je u početku teško primijetiti. Zbog toga je ovo „podmukla“ bolest i odgovara opisu “tihog kradljivca”. Prije nego postanete svjesni svog stanja i bolesti, možete izgubiti veliki postotak vida. Ukoliko se ne liječi ili ne kontrolira, glaukom postepeno vodi ka sljepoći
Tokom rutinskih očnih pregleda, koristi se tonometar za mjerenje unutarnjeg očnog tlaka. Oko se anestezira kapima, a mala sonda se nježno prisloni na površinu oka. Ostali tonometri usmjere “balon” zraka na površinu oka da indirektno izmjere pritisak u oku. Abnormalno visok pritisak ukazuje na problem s količinom očne vodice koja se nalazi unutar oka. Dva su razloga za to: oko proizvodi previše očne vodice ili postoji problem sa odvodom očne vodice iz oka.
Još jedan način otkrivanja i praćenja glaukoma je korištenje instrumenata pomoću kojih se stvara slika optičkog živca. Postupak se ponavlja kasnije u liječenju da se ustanovi je li došlo do promjena na živcu, koje ukazuju na progresivnu štetu koju je glaukom stvorio. Alati koji se koriste u ovakvim slučajevima su laserska polarimetrija, optička koherentna tomografija (OCT) i konfokalna laserska oftalmoskopija.
Provjera vidnog polja je još jedan način praćenja glaukoma i njegovog utjecaja na optički živac. Uz pomoć ove pretrage se prati stvaraju li se u vidnom polju slijepe pjege. Tokom testiranja vidnog polja pacijent gleda ravno ispred sebe u aparat, te pritišće gumb svaki put kad primijeti treptajuće svjetlo u perifernom vidu. Ovakav test se može ponavljati u intervalima, a vaš doktor ustanovljava je li došlo do gubitka vida.
Aparati poput oftalmoskopa pomažu liječniku da pregleda unutarnje strukture oka te provjeri odvod očne vodice u oku. Ultrazvučna biomikroskopija se koristi za procjenu protoka očne vodice kroz unutarnje strukture oka. Gonioskopija je korištenje posebnih leća pomoću kojih liječnik pregledava unutarnje strukture oka koje kontroliraju odvod očne vodice.
S obzirom da se simptomi glaukoma pojavljuju tek kada je bolest uznapredovala, jedina prevencija od oštećenja vida je redovita oftalmološka kontrola oka.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!