Geni i rak dojke

Greške u određenim genima mogu povećati rizik od raka dojke. Žene koje spadaju u rizičnu grupu za postojanje ovih grešaka u genima mogu se testirati i pregledati.
Posjedovanje ovakvog pogrešnog gena koji povećava rizik od raka dojke nije nešto što je uobičajeno. Mutacije visokorizičnih gena dešavaju se jednoj u 500 osoba.
Geni pod imenom BRCA1, BRCA2 i TP53 se povezuju sa rakom dojke. Svi imamo ove gene, ali ako su neki od njih mutirali, rizik od raka dojke se znatno povećava. Ovi geni sa greškom povećavaju i rizik od raka materice. Test krvi može otkriti da li imate grešku u nekom od visokorizičnih gena.

Koliko je rizik od posjedovanja greške u genu

Ukoliko imate grešku u nekom od visokorizičnih gena ne znači da ćete sigurno dobiti rak dojke, ali povećava rizik od njega.
Postojanje greške u jednom od gore navedenih gena povećava rizik od raka dojke između 55% i 85%. To znači da će od 100 žena sa greškom u visokorizičnom genu između 55 i 85 žena oboljeti od raka.

Ko se testira na greške u genu

Ukoliko se nekoj ženi otkrije rak dojke, a ima porodičnu istoriju raka dojke ili materice, obično joj se ponudi testiranje krvi kako bi se otkrilo da li posjeduje grešku u nekom od gena. Ukoliko se greška otkrije, to znači da ta osoba ima jako velik rizik od pojave raka i u drugoj dojci ili raka materice.
Testiranje se preporučuje i osobama koje nemaju rak dojke, ali su u rizičnoj grupi da posjeduju grešku u genu. Te osobe uključuju rodbinu žena sa greškom u genu i žene sa jakom porodičnom istorijom raka dojke. To podrazumijeva najmanje tri žene u porodici u tridesetim godinama, ili četiri u četrdesetim koje su oboljele od raka dojke ili materice.

Šta ukoliko žena nema rak, a ima grešku u genu

S obzirom da žene sa greškom u genu imaju veći rizik od raka dojke i materice, u zavisnosti od godina i procjene rizika može da uradi skeniranje mamogramom ili magnetnom rezonancom.
Žene mogu smanjiti rizik od raka tako što se neće udebljati, pravilno se hraniti i redovno vježbati.
Kod nekih žena ipak je neophodno uklanjanje dojki (mastektomija), a ponekad i uklanjanje jajnika (ooforektomija), kako bi se smanjio rizik od raka. Ovo su velike operacije, pa se preporučuje da se posavjetujete prije nego što se odlučite na neku od njih.
Žene koje urade operaciju, u cilju smanjenja rizika, posmatraće se kako bi se provjerilo da li se rak razviju u preostalom tkivu dojki koji se ne može ukloniti. Nakon dvostruke mastektomije (uklanjanja obe dojke) rizik od raka dojke umanjuje se za 90-95%.
bhzdravlje
Izvor: nhs.uk

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS