Gazirana voda je rešenje – želudac prazan, a mozak pun

Gazirana voda je rešenje – želudac prazan, a mozak pun


Polovinu našeg tijela čini voda. Tokom dnevnih aktivnosti svi gubimo dio ovog ključnog sastojka. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, otkrilo je da i sasvim blag manjak vode (dehidracija), što iznosi oko 5% naše tjelesne težine, utiče na krvne sudove u našem mozgu. To uzrokuje smanjenje intelektualnih i motornih funkicija mozga.
Preporuka za održavanje normalne hidracije organizma je 8 čaša VODE na dan. Vaš izbor slobodno može biti gazirana voda koj nastaje rastvaranjem ugljen dioksida u običnoj vodi. Osim što je BEZ ŠEĆERA, gazirana, pjenušava voda, ima I dodatne zdravstvene prednosti.
Gazirana voda nas hidrira i pomaže probavi. Studija objavljena u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju, pokazala je da gazirana voda pomaže kod problema sa žuči, olakšava probavu i pomaže u regulisanju stolice. Takođe nam daje osjećaj punoće i smanjuje osjećaj gladi, te se prepopručuje u svim situacijama kada želimo da smanjimo tjelesnu težinu.Studija obavljena u časopisu Journal of Nutritional Science and Vitaminology, pokazala je da su osobe koje su pile gaziranu vodu na prazan želudac, imale osjećaj da su sitije. Da biste izbjegli prejedanje, popijte dvije čaše gazirane vode 30 minuta prije obroka.
Umjesto uobičajene popodnevne kafe, pokušajte sa pijenjem gazirane vode. Naučnici su dokazali da čak i blaga dehidracija tokom radnog dana značajno smanjuje produktivnost, jer mozak ne radi bez dovoljno vode. Gazirana voda je rješenje: pomaže da nam želudac ostane prazan, a mozak pun.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS