Francuska tinejdžerka rođena s HIV-om ‘zdrava’ već godinama

Francuska tinejdžerka koja je rođena sa HIV-om i liječena do svoje šeste godine, nije ispoljila simptome bolesti ni 12 godina nakon što je prestala da uzima lijekove, što nagoveštava da je to prvi slučaj dugoročnog oporavka djeteta zaraženog od rođenja virusom koji izaziva sidu, saopštili su danas naučnici.

hiv-pozitivan


Osamnaestogodišnja djevojka je jedna iz male grupe djece koja su se oporavila od virusa, barem privremeno, nakon što su u ranoj fazi podvrgnuta takozvanom antiretroviralnom tretmanu (ART) koji ima za cilj da spriječi virus u gradjenju trajnih “rezervoara” koji mogu da ponovo pokrenu infekciju, prenosi Rojters.
Slučaj francuske tinejdžerke se smatra najdužim dosad zebilježenim oporavkom kod djeteta rođenog sa HIV-om.
Moguće je da ova djevojčica ima neki oblik prirodne otpornosti na HIV koji još nije otkriven, ali njen slučaj budi nadu da rano i agresivno liječenje može da ograniči snagu širenja virusa, a u rijetkim slučajevima možda i da omogući da ga oboljeli kontrolišu bez doživotnih lijekova, navodi AP.
Pre par godina je zabilježen sličan slučaj – riječ je o bebi iz Misisipija koja 27 mjeseci nije pokazala simptome HIV-a, a nije bila podvrgnuta nikakvom lečenju, ali se virus ponovo pojavio.
Slučaj francuske tinejdžerke je danas opisan na Međunarodnoj konferenciji Udruženja za borbu protiv side u Vankuveru, a predstavio ga je ljekar Azije-Saez-Sirion sa Pasterovog instituta u Parizu.
“Ovaj slučaj pokazuje da je oporavak moguć, ali rijedak. Moramo da otkrijemo o kakvim mehanizmima je riječ kako bismo mogli da liječimo širu populaciju”, rekao je on, navodi AFP.
Većina budućih majki zaraženih HIV-om u SAD dobijaju lijekove protiv side tokom trudnoće, što znatno smanjuje izglede da prenesu virus svojim bebama, dok majka francuske tinejdžerke nije držala svoj virus pod kontrolom tokom trudnoće, pa ljekari smatraju da joj je kćerka zaražena prije ili tokom rođenja.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS