Folikulitis – uzroci, simptomi i liječenje

Folikulitis – uzroci, simptomi i liječenje


Folikulitis je stanje kože u kojem je upaljena dlaka folikule. Takvo stanje kože je uzrokovano gljivičnom ili bakterijskom infekcijom. U početku folikulitis izgleda kao mala crvena kvržica ili bijeli prišt koji se nalazi oko folikule dlake. Obično se pojavljuje na mjestima na kojima se nalazi gusta kosa, dlake na nogama ili na bradi. Uz folikulitis dolazi i svrbež koji može biti neugodan i bolan. Teža infekcija može ostaviti ožiljke i trajni gubitak dlake ili kose.
Blagi slučajevi se rješavaju u samo nekoliko dana, a ozbiljniji zahtijevaju liječenje. Folikulitis je uzrokovan infekcijom folikula, najčešće bakterijom, a može biti uzrokovan i virusima te gljivicama. Najčešće se javlja na površini kože, no postoji i duboki folikulitis koji je teže liječiti.
Folikulitis možete dobiti kupanjem na javnim površinama koje nisu dovoljno higijenske ili u bazenima tretiranim bromom ili klorom.Blagi slučajevi folikulitisa ne zahtijevaju liječenje i očekivano prolaze za nekoliko dana. Teži slučajevi zahtijevaju savjet i liječenje.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS