Fitnes za mozak

Fitnes za mozak

Kao što svakodnevno vježbanje u teretani ili trčanje jačaju određene grupe mišića, tako će psihičke vježbe ojačati i poboljšati kognitivne funkcije. One izoštravaju sposobnost opažanja, pamćenja, sluha, vida, mirisa…
Kao što fizičkim vježbanjem održavate tijelo, snagu i izdržljivost, tako mentalno “razgibavanje” ima pozitivan uticaj na mozak.
Opadanje određenih sposobnosti, za koje se mislilo da su povezane sa starenjem, poput gubitka pamćenja, sporog razmišljanja i blokade kod rješavanja problema, nije neizbježno ako mozgu “dajemo izazove”. Kao što svakodnevno vježbanje u teretani ili trčanje jačaju određene grupe mišića, tako će psihičke vježbe ojačati i poboljšati kognitivne funkcije. Tako su osmišljene i posebne vježbe koje izoštravaju sposobnost opažanja, pamćenja, sluha, vida, mirisa, a zajedno se nazivaju “fitnes za mozak”. Evo primjera vježbi, kojima možete da poboljšate vaše sposobnosti zaključivanja i logičkog razmišljanja.
* Zapišite jednu rečenicu iz knjige, časopisa ili novina, pa pokušajte da napravite drugu koristeći identične riječi.
* Kupite slagalicu i spajajte dijelove što je brže moguće. Zabilježite vrijeme, pa za nedjelju dana ponovite vježbu i opet zabilježite vrijeme. Probajte da svaki put oborite lični rekord u slaganju.
* Kada idete u prodavnicu, nemojte da pravite spisak namirnica, već smislite sistem koji će vam pomoći u kupovini. Na primjer, svrstajte hranu u dvije kategorije – sirova i konzervisana. Koristite bilo koji sistem koji će vam pomoći da zapamtite, a da ne pravite spisak.
* Za mozak su dobre sve igre koje podstiču logičko razmišljanje. Na primjer sa kartama ili igre strategije poput šaha ili dame, rješavanje ukrštenica, rebusa i drugih zadataka sa riječima (sastavljanje najduže reči od zadatih slova). Najvažnije je da ne igrate svakodnevno iste igre, već da “miksujte” jer tako podstičete različite centre u mozgu.
 
Izvor: Novosti.rs

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!