Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice

Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice


Evropska nedelja prevencije raka grlića maternice se obelježava od 28. januara do 3. februara 2018. godine u cilju podizanja svijesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prva Evropska nedelja obilježena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića maternice kada je Savjet Evrope donio preporuke o započinjanju Kampanje i obilježevanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.Prepoznajući značaj ove kampanje, I naša zemlja aktivno učestvuje u njenom obilježavanju.
Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod ženske populacije, često i sa smrtnim ishodom. Ova statistika ne bi bila tako crna da žene redovnije idu na ginekološke preglede jer se rak grlića lako otkriva i veoma uspešno leči. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice je dobar povod za skretanje pažnje na prevenciju ove opake bolesti u vidu vakcine koja štiti organizam od Humanog Papiloma Virusa koji je ujedno i uzročnik raka grlića materice.
Humani papiloma virus (HPV) predstavlja grupu virusa koji izazivaju infekciju kože i sluzokože kod muškaraca i žena. Razvija se u tankim, pločastim ćelijama koje se nalaze na koži, u ustima, grlu i na genitalijama. Niskorizični HPV izaziva pojavu genitalnih bradavica (kondiloma), dok visokorizični HPV uključuju tipove 16 i 18 i dovode do pojave cervikalne displazije (prekancerozne promene na grliću materice) koja, ukoliko se ne leči može dovesti do raka grlića materice. Takođe, dokazano je da su visokorizični tipovi HPV-a povezani sa nastankom raka vulve, vagine, penisa, anusa i rakom usne duplje i ždrijela. Ove bolesti koje izaziva HPV ne daju nikakve simptome sve dok ne razviju metastaze, kada je kasno za potpuno izliječenje.
Najčešće se prenosi direktnim kontaktom sa inficiranom kožom i sluzokožom. Inficirana osoba nema očigledne simptome, pa često i ne zna da ima infekciju. Treba naglasiti i da se HPV može prenijeti i pored upotrebe kondoma, pa zbog toga spada u jednu od najčešće polno prenosivih bolesti.
HPV vakcina ima preventivno dejstvo i sprječava nastajanje HPV infekcije pa je u vezi sa tom činjenicom vakcinacija preporučena pre nego što se neko izloži infekciji. Ova vakcina štiti protiv HPV virusa 16 i 18 koji su odgovorni za 70% raka grlića materica i tipova virusa 6 i 11 koji su odgovorni za nastajanje 99% genitalnih kondiloma kod žena i muškaraca i potpuno je bezopasna.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS