Evo zašto treba da jedete jagode svaki dan!

Evo zašto treba da jedete jagode svaki dan!

Volite jagode? Imamo dobre vijesti za vas – neviđeno su zdrave. Saznajte šta sve liječi ova čudotvorna voćka

Jagode-kao-lijek


Osim što su jako ukusne, jagode su i veoma zdrave. Ovo voće poboljšava pamćenje i, čak, spriječava rak! Zato bi trebalo da ih jedete svakodnevno, naravno, kad je sezona. Evo za šta su još dobre.
Jagode su bogat izvor antioksidanasa. Zapravo, u voćnom svijetu, one su četvrto voće sa najvišim nivoom antioksidanasa. Antioksidanti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.
Vitamin C
One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, spriječava stvaranje modrica i jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda koje zahtijevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna pomorandža!
Regulišu nivo šećera u krvi
Studije pokazuju da jagode regulišu nivo šećera u krvi. 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se s gojaznošću, promjenama raspoloženja i dijabetesom.
Djeluju protivupalno
Jagode imaju anti-upalno i sedativno djelovanje. Istraživanja pokazuju da one smanjuju nivo upalnog markera C – reaktivnog proteina (CRP).
Poboljšavaju pamćenje
Jagode sadrže antocijanine koji stimulišu topljenje uskladištenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkoročnu memoriju za 100%, u roku od osam nedelja.
Spriječavaju rak
One imaju i antikancerogena svojstva. Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja ćelija raka, spriječavajući njihovu mogućnost umnožavanja.
Djeluju protiv alergija
Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju antialergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biohemijskih procesa koji se povezuju sa alergijskim reakcijama. Naravno, kao i sa drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične i na jagode pa, ako ste i vi u toj grupi, onda znate da je najpametnije da ih izbjegavate. (telegraf.rs)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!