Evo koji okusi podižu raspoloženje

Istražujući utjecaj 1.700 različitih spojeva koji čine sastavni dio različitih okusa, znanstvenici su otkrili da određeni spojevi u hrani nalikuju lijekovima za podizanje raspoloženja.
Prijašnja istraživanja su pokazala kako namirnice poput čokolade, bobičastog voća i hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na raspoloženje. Znanstvenici pod vodstvom dr. Karine Martinez-Mayorga su u novom istraživanju pokušali pronaći sličnost između kemijske strukture antidepresiva i spojeva koji sačinjavaju okuse, objavljeno je od strane American Chemical Society.

Čokolada, borovnice, maline, jagode i čajevi

Pokazalo se da čokolada, borovnice, maline, jagode i čajevi sadrže spojeve koji imaju sličnu kemijsku strukturu kao i valproična kiselina koja se često nalazi u lijekovima koji se propisuju osobama s dijagnosticiranim manično-depresivnim poremećajem i vezanim stanjima.
‘Važno je imati na umu da samo jedenje hrane koja može popraviti raspoloženje nije zamjena za propisane antidepresive’, rekla je dr. Martinez-Mayorga.
No za one koji ne piju lijekove konzumacija određene hrane i općenito zdrav životni stil može održavati dobro raspoloženje.
Izvor: vitamini.hr
BHZdravlje.ba

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!