Evo kako da smanjite znojenje tokom ljeta

Evo kako da smanjite znojenje tokom ljeta

229231277579cbaccda47c947567452_w640
Preznojavanje u sauni, na treningu, dok trčimo ili u teretani, je itekako dobra stvar. A znojenje u svim drugim prilikama je veoma neugodna pojava, koju žene žele da izbjegnu. Pogotovu leti, kada su ogromne vrućine, ženama znojenje može stvarati problem.
Zapravo, znojenje je prirodan proces kojim naše tijelo izbacuje toksine, a ono što izaziva neprijatan miris jesu bakterije, koje se hrane tim toksinima.
Kako biste smanjile neugodne mirise na potpuno prirodan način, bez upotrebe dezodoransa i drugih kozmetičkih preparata, morate voditi računa o nivou pH kože, odnosno čitavog organizma, a to se postiže ishranom.
Prirodni preparati koji podižu pH vrednost kože
Održavajući pH nivo kože izbalansiranim je suštinsko i najvažnije u borbi protiv znojenja, jer bakterije ne podnose bazno okruženje. Možete probati sa jabukovim sirćetom, 100% organskim, koji ćete nanositi ispod pazuha, kako bi ste se smanjili znojenje, tj. otjerale bakterije i sprečile neprijatne mirise. Pored jabukovog sirćeta, u područje ispod pazuha možete utrljati sodu bikarbonu.
Ishrana koja uravnotežuje pH vrednost tijela
Ne manje važno, je održavanje pH ravnoteže cijelog organizma, što će se pozitivno odraziti i na pH nivo vaše kože. Izbacite so, začinjenu hranu, cigarete, kafu, gazirane sokove i alkohol. Neka se vaša ishrana bazira na što više svježeg voća i povrća, a što je sve veoma lako izvodljivo tokom ljetnjih mjeseci.
Ako jedete začinjenu hranu, vaše će tijelo reagovati isto kao što reaguje i na vrućinu. Tijelu je potrebno da se rahladi. A kako će se rashladiti? Da, naravno, pomoću znojenja. Napor koji je organizmu potreban da svari začinjenu i masnu hranu, dovešće do preteranog znojenja. Otrovi iz industrijske hrane, kao i iz začina moraju se izbaciti iz organizma, i to putem znojenja. Ovakva hrana povećava kiselost organizma, i eto bakterija, kao i neprijatnih mirisa.
Ako povećate baznost vašeg tijela, pomoću voća i povrća, citrusnog voća, kao i limunade, smanjićete znojenje, kao i neprijatne mirise.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS