Evo gdje se krije uzrok depresije

Evo gdje se krije uzrok depresije

Najviše pogađa žene, starije ljude i ljude koji su siromašni.
derepsivna
Iako se dugo vjerovalo da do depresije jednostavno dovodi stanje uma, naučnici tvrde da se uzrok ne krije u glavi već u drugom dijelu tijela.
Radi se o stomaku, tačnije o crijevima, u kojima boravi mnoštvo bakterija i mikroba. Ukupno u crijevima imamo oko kilogram bakterija, a ne služe sve samo za varenje hrane.
Mnoga zdravstvena stanja, kao što su autizam i multipla skleroza, dovedena su u vezu sa ovim bakterijama, a najnovija je na listi i depresija.
Istraživanje, koje je sprovedeno u Kanadi, pokazalo je da miševi pokazuju znake depresije kada ih razdvojite od majke. Međutim, kada su im crijeva očišćena od mikroba i bakterija, znakovi depresije i neraspoloženja se ne pokazuju. Čim im vratite bakterije, nastaje anksioznost.
Premisl Berik, koji je vodio istraživanje, smatra da bi ovo moglo da znači da su upravo bakterij u našim crijevima glavni okidač za depresiju.
“Ovo je prvi put da smo dokazali kako bakterije utiču na ovo abnormalno ponašanje. Ali ne radi se samo o bakterijama, već o reakciji do koje dolazi između domaćina (miša) koji je pod stresom i mikroba”, objašnjava on.
To znači da će u budućnosti, ako dodatna istraživanja dokažu ovu povezanost, depresija možda da se liječi pijenjem probiotika, prenosi 24sata,

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!