Eterično ulje smilja

Eterično ulje smilja

smilje
Smilje je trenutno jedan od najpopularnijih sastojaka koji se koristi u svijetu ljepote i kozmetike. Ovi divni žuti cvjetovi rastu na kamenu i kršu u Hercegovini, Korčuli, od Sicilije i Korzike do Španjolske. Ovu biljku zovu immortelle ili besmrtna biljka, a njena ljekovitost je poznata od davnina.
Ova biljka je otporna i izdržljiva iako izgleda jako nježno. Koristeći smilje u kozmetici postižete da vam revitalizira kožu, daje sjaj i posjeduje anti-age djelovanje.
Ova trajnica raste bujnim, žutim cvatom u kasno proljeće, ima aromatičan miris. I naše bake su koristile ovu biljku za njegu kože. Neko vrijeme je ova ljekovita biljka bila zaboravljena, no ušla je ponovo na velika vrata u kozmetičkoj industriji.
U kozmetici se ova biljka najčešće koristi kao eterično ulje, macerat ili hidrolat nadzemnih dijelova svježe biljke. ova biljka ima dokazana antioksidativna svojstva koja se koriste u kremama protiv bora. Smilje potiče mikrocirkulaciju pri površini kože i neutralizira slobodne radikale koji potiču starenje.
Već nekoliko kapi eteričnog ulja ima dokazano djelovanje, a ulje može stajati i neće izgubiti svoja ljekovita svojstva, nego samo može promijeniti mirisnu notu. Smilje se u kozmetici još koristi za liječenje strija i ožiljaka, a u narodnoj medicini se smilje koristilo za liječenje čireva, oteklina i hematoma.
Danas mnogi uzgajaju smilje plantažno gdje se ubire svježi cvijeti i nekoliko centimetara stapke. Da bi se proizvela jedna litra eteričnog ulja, potrebna je jedna tona svježeg smilja, stoga nije za čuditi što mu je cijena visoka.
Posljednjih godina je kod nas došlo da opustošenja otoka zbog nekontroliranog branja biljke da bi ju prodali za visoku otkupnu cijenu. Kozmetiku na bazi smilja mogu koristiti već mlade osobe koje tek počinju s njegom svoje kože pa sve do zrele dobi.
Krema na bazi smilja, ako se redovito koristi za rezultate ima glatku, zategnutu kožu, kožu bez proširenih pora i crvenila. Kao i sa zdravom prehranom, redovna upotreba prirodne kozmetike će dati sigurne rezultate, no potreban je određen period kako bi se oni doista vidjeli

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS