Estetika u stomatologiji


 

Osnovni cilj stomatologije je očuvanje zdravlja usta i zuba, ali moderna stomatologija sve češće ima zadatak da ispuni estetske zahtjeve pacijenata. Razne konzervativne, protetske ili ortodontske metode, koje se po potrebi mogu kombinovati i sa oralno-hirurškim, mogu postići adekvatne estetske rezultate. Ovdje možete saznati više o ovim metodama.

Kompozitni ispuni ili tzv „bijele plombe“ mogu postići zadovoljavajuće estetske rezultate, ukoliko se koriste materijali novije generacije u kombinaciji sa stručnim i pedantnim radom stomatologa. Ova metoda je indikovana ako je krunica zuba dovoljno očuvana da se može postaviti kvalitetan kompozitni ispun (sanacija karijesa, manjih fraktura ili oštećenja zuba).
Keramičke krunice ili mostovi se upotrebljavaju ukoliko su oštećenja zuba veća ili ako nedostaje jedan ili više zuba. Najbolji estetski rezultati se postižu bezmetalnim keramičkim krunicama, koje su najsličnije prirodnim zubima, ali su zbog svoje cijene rjeđi izbor.
Najčešći izbor na našim prostorima su metalo-keramičke krunice koje imaju prihvatljivu cijenu i uslovno rečeno – zadovoljavajuću estetiku. Ipak, treba predložiti pacijentima da im se bar na prednjim zubima urade bezmetalne krunice.
Keramičke krunice nikako ne treba raditi na zdravim zubima jer se na taj način nepovratno oštećuju zubi. Ukoliko pacijenti insistiraju da im se bruse zubi, onda im treba predložiti keramičke ljuskice, jer se njihovom pripremom manje oštećuje tkivo zuba, nego kod pripreme za keramičku krunicu.
Izbjeljivanje zuba je takođe sve više traženo. Postoje razne tehnike bijeljenja (laseri, zoom lampa, udlage, samoaktivirajući gelovi…) i sve one daju adekvatne rezultate uz minimalne promjene na površini zuba, ukoliko ih sprovodi stručan stomatolog.
Veoma dobri rezultati se postižu i kod bijeljenja pojedinih avitalnih zuba koji su postali žuti, smeđi ili plavi. Ovo se postiže tzv. „hodajućom tehnikom“ (sredstvo se stavi u zub i tu ostaje 1-3 dana, a nakon zadovoljavajućih rezultata se vadi i postavlja se kompozitni ispun).
Ortodontsko ispravljanje anomalija ima odlične estetske rezultate, ne oštećuje zube kao keramičke krunice, ali nedostatak je što terapija dugo traje i što ortodontski aparati nisu ugodni za nošenje. Razlikujemo fixne i mobilne ortodontske aparate, a koji je najbolje rješenje za pacijenta treba da odredi stomatolog ortodont.
Ugradnja implantata ili izrada akrilatnih i skeletiranih proteza se koristi ako pacijentu nedostaju svi ili pojedini zubi. U ovim slučajevima, moguće je i kombinovanje pomenutih metoda.
Sve gore navedeno predstavlja samo kap u moru mogućnosti estetske stomatologije, ali treba imati u vidu da su to samo pokušaji kopiranja prirodnog zuba i da prirodni zdravi zubi nemaju alternativu.
 
Autor: Dr. Sergej Kaurin

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!