Erizipel

Ova bolest je infekcija kože koju izaziva bakterija "Streptococcus haemolyticus". Oboljenje može, osim na koži, da se lokalizuje i na sluznici nosa i usta.

Uvod[hr]

Ova bolest je infekcija kože koju izaziva bakterija “Streptococcus haemolyticus”. Oboljenje  može, osim na koži, da se lokalizuje i na sluznici  nosa i usta.

Oboljevaju svi dobni uzrasti. Kod novorođenčadi nije rijetka infekcija u predjelu umbilikusa, a kod odraslih na svim dijelovima tijela, naročito u predjelu glave i potkoljenica.
Infekcija  može da uslijedi kroz mikrotraume, a naročito putem makrotrauma kože. Često se javlja kao komplikacija varikoznog kompleksa simptoma, naročito ulcusa crurisa.

Simptomi[hr]

Oboljenje počinje visokom temperaturom i groznicom, a na oboljelom dijelu javlja se svrbež ili bol. Uz opšte poremećaje zdravlja (malaksalost, mučnina, glavobolja) oboljeli dio kože je svijetlocrvene boje i otečen.
Eritem i edem trakasto se šire u okolinu kao posljedica širenja uzročnika limfnim putem (lymphangitis). Istovremeno se javljaju znaci regionalnog limfadenitisa. Limfni čvorovi su otečeni i bolni.
Osim ove tipične kliničke slike, mogu da se razviju i tzv. atipični oblici: erysipelas vesiculosum et bullosum (ako je jače izražena eksudativna komponenta), erysipelas phlegmonosum (ako je upalni proces smješten dublje, supkutano) i erysipelas gangrenosum (kao posljedica nekroze, nakon zarastanja ostaju ružni ožiljci).
Erizipel se javlja kod osoba sa smanjenom otpornošću organizma. Zato je bolest sklona recidivima, naročito kod bolesnika sa šećernom bolesti, tuberkulozom, oštećenjem bubrega i dr.

Tretman[hr]

Odmah treba početi sa primjenom penicilina u opštoj terapiji (deset dana), a zatim ekstencilinskom zaštitom, antipireticima i roborantnom terapijom vitaminima.
Lokalno se primjenjuju hladni oblozi Burowa, na  licu oblozi 3% acidi borici.

Komplikacije

Često se javljaju komplikacije, kako na oboljelom području, tako i na unutrašnjim organima, kao posljedica prodora streptokoka u dublje slojeve kože, a zatim limfogenim i hematogenim putem.
Tako npr. kod lokalizacije na licu može da se javi retrobulbarna flegmona i oštećenje oka; kod recidivirajućeg erzipela elefantijaza (kao posljedica postupalne obliteracije limfnih sudova); zatim oštećenja srca, bubrega, jetre, zglobova, nervnog sistema.
 

Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!