Emocionalna inteligencija najvažnija za uspjeh

Emocionalna inteligencija najvažnija za uspjeh


Razvoj emocionalne inteligencije kod mališana trebalo bi što prije da se podstiče, jer ona predstavlja sposobnost izražavanja osjećanja i izlaženja na kraj sa negativnim emocijama, što je pretpostavka za uspješno snalaženje u životu. Kada nauče da savladaju bes i strah, djeca postaju sretne i jake ličnosti. Stručnjaci zato savjetuju da im pomognete u tome, jer ona uče od vas. Vi ste njihov model. Zbog toga je važno da vi primenjujete sljedeće:
* Izražavajte svoja osjećanjea i pomozite detetu da iskaže svoja osjećanja. Posmatrajte kako se ponaša, način na koji govori, situacije u kojima se snalazi, pitajte ga smireno zašto se u nekima ne snalazi i navedite ga kako da ih reši.
* Budite mu podrška. Važno je da vaš izraz lica uvek bude blagonaklon, da mu njime stavite do znanja da ga razumijete šta god da se dešava. Ako vidite da mu je teško, zagrlite ga, potapšite po ramenu, ohrabrite nježnošću.
* Naučite ga da vlada svojim osjećanjima. Objasnite mu da je sposobno da samo kontroliše ono što osjeća i da može da se izbori sa negativnim emocijama, jer su one samo prolazne.
* Pomozite mu da bude istrajno. Kada vidite da je negde “zapelo”, da mu nešto ne ide, nemojte da ga grdite i omalovažavate, nego mu pomozite da se podigne i nastavi gde je stao.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS