Ekcem kroz različite životne dobi


 

Ekcem se može drugačije odraziti na ljude u zavisnosti od njihovih godina. Samim tim razlikuju se i savjeti za liječenje.

Ekcem kod beba

Kod beba ekcem se javlja kao crveni osip na obrazima, koji se širi na vrat i zadnjicu.
Iako se velik broj roditelja ne usuđuje koristiti steroidne kreme na svojoj djeci, one mogu biti jako korisne tokom kratkog perioda. Treba imati u vidu da se ne preporučuje da se koriste na licu djeteta. Prije korištenja ovih krema posavjetujte se doktorom.
Veoma je teško odrediti mjeru, ali se obično smatra da količina kreme koja stane na vrh prsta može biti dovoljna za dio kože veličine jednake dvostrukoj veličini ruke odrasle osobe.
Izbjegavajte korištenje malih količina kreme, jer to može produžiti zapaljenje kože, što će zahtjevati dugotrajnije korištenje kreme. Nakon što se upaljena koža povuče prestanite sa korištenjem ovih krema.
Koristite platnenu posteljinu i odjeću, jer ona umanjuje nadražaje svraba. Sjecite nokte djeci kako bi smanjili poljedice češanja.

Ekcem kod djece

Do druge godine, dijete sa ekcemom, imaće ga na vratu, laktovima, rukama, člancima i iza koljena.
Kod djece starije od dvije godine, antihistamini mogu pomoći. Antibakterijske masti, takođe mogu biti od koristi ukoliko se ekcem infcira. Moguće je i da vam doktor propiše lijek kako bi kontrolisao zapaljenje kože.
Preporučuje se da dan vašeg djeteta ispunite sa što više aktivnosti, kako bi mu skrenuli pažnju sa posljedica koje izaziva ekcem.

Ekcem kod tinejdžera i mladih osoba

Ekcem postaje blaži kako dijete ulazi u tinejdžersko doba, i bitno je da ga konstantno nagovarate da redovno koristi masti i preparate. Primjetno je da dječaci ne vole korištenje masti koji omekšavaju kožu, kao i da djevojčice koje počinju da koriste šminku i kozmetičke proizvode mogu da imaju reakciju na njih.
Ovo je životna dob kada velik broj osoba ima svoje prve kontakte sa alkoholom i duvanom, koji mogu izazvati zapaljenje ekcema. Stres koji izazivaju ispiti, prvi posao, ili promjena škole ili karijere takođe mogu pogoršati ekcem. Kasni izlasci i velike količine kafe takođe mogu da pogoršaju ekcem.
Mnogi mladi ljudi su u ovom dobu prilično aktivni, a ekcem ne bi trebao da utiče na sportske aktivnosti. Znoj može iziritirati ekcem, ali ovo može biti znatno umanjeno ukoliko koristite širu pamučnu odjeću i vježbate po svježem vremenu. Izbjegavajte plivanje kad vam se ekcem upali, i uvijek stavljajte mast prije ulaska u vodu. Nakon plivanja odmah se istuširajte i ponovo stavite mast.

Ekcem kod osoba starijih od 40

Crvenilo obično nestane do ove životne dobi, ali većina osoba koja je patila od ekcema i u ovoj dobi će imati jako suhu kožu, pa se preporučuje da koristite masti.
Zdrava ishrana i aktivan životni stil se toplo preporučuje. Proširene vene mogu povećati rizik venskog ekcema. 
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS