Ekcem kod djece: zaustavite češanje


 

Ekcem može biti veoma težak za vaše dijete, ali možete pomoći ukoliko unesete neke promjene u njegovu svakodnevnicu. Oko 10% beba i djece imaju ekcem.

Ovo oboljenje predstavlja suho zapaljenje kože koje svrbi, a obično se pojavljuje na laktovima, koljenima, ručnim zglobovima i vratu.
Pozitivna vijest je da se kod gotovo 75% djece ekcem povuče do tinejdžerskog doba. Ovdje možete pronaći sedam top savjeta koji vam mogu pomoći ukoliko vaše dijete ima ekcem.

Posavjetujte se sa stručnjakom

Ukoliko sumnjate da vaše dijete ima ekcem, posavjetujte se sa vašim doktorom o opcijama liječenja. Nemojte pokušavati da ih liječite sami. Za svaki oblik ekcema postoji mogućnost  da je potreban specifičan oblik liječenja, koji obično uključuje kombinaciju raznih preparata i krema. Ukoliko koža postane crvena i iz nje počne da curi tečnost postoji mogućnost da je došlo do infekcije. U tom slučaju hitno otiđite kod doktora kako bi vam propisao antibiotike.

Odredite šablon po kojem dijete ide na spavanje

Djeca sa ekcemom mogu ponekad imati problema sa spavanjem, jer koža može postati upaljenija noću, i može više da ih svrbi. Održavajte njihovu sobu svježom, i koristite laganu pamučnu posteljinu. Propisane kreme stavljajte najmanje 20 minuta prije spavanja kako bi koža kvalitetno upila lijek. Ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da ulaze u spavaću sobu, jer psi i mačke mogu pogoršati ekcem.

Ne pretjerujte sa preparatima za kupanje

Sapuni i kupke mogu pogoršati ekcem kod vašeg djeteta. Nedavna istraživanja pokazala su i da prečesto kupanje beba mogu pojačati rizik od ekcema. Preporučuje se da se bebe kupaju jednom ili dva puta sedmično, s tim da se lice, ruke i zadnjica trebaju prati svaki dan. Preparati bez mirisa smatraju se najboljim za osjetljivu kožu. O odgovarajućim preparatima se posavjetujte sa doktorom ili u apoteci. Preporučuje se i da tokom kupanja koristite hladnu vodu.

Hidratirajte kožu

Pretjerano suha koža je podložnija zapaljenjima i infekcijama. Koristite kreme po nalogu vašeg doktora i vodite računa da je pogođeni dio kože što više hidratiziran. Preporučuje se i da izbjegavate sapune koji isušuju kožu

Pomozite im da prestanu sa češanjem

Jedan od najvećih problema kod ekcema je potreba za češanjem pogođenih dijelova kože, što može dovesti do krvarenja ili inficiranja. Ukoliko primijetite da se vaše dijete češe tokom određenih aktivnosti, kao što je gledanje televizije, pokušajte da ih naviknete da u takvim situacijama rade nešto drugo ili im zaokupite ruke nekim aktivnostima. Skratite im nokte, i preferirajte lafanu pamučnu odjeću, koja najmanje iritira mjesta koja svrbe.

Pazite na ishranu djeteta

Ekcem obično počinje kad je beba stara oko šest mjeseci. U oko 10% slučajeva aktiviran je nekom hranom, kao što je: mlijeko, jaja, citrusno voće, čokolada, kikiriki…..Ukoliko posumnjate da je određena hrana aktivator, posavjetujte se sa doktorom kako bi na vrijeme uticali na ishranu vašeg djeteta.

Rashlađujte djecu

Vrućina može dodatno iziritirati kožu, pa se preporučuje da, nakon što je vaše dijete igralo neki sport ili bilo aktivno tokom neke igre, ga rashladite u prozračnoj i laganoj odjeći. Ukoliko su plivali, isperite hlor sa djeteta jer on može dodatno iziritirati kožu.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!