Dvije vježbe  za jaku kičmu

Dvije vježbe za jaku kičmu

hod
Kako bi bol nestala, potrebno je da osnažite svoju kičmu, a to ćete uraditi uz pomoć ove dve jednostavne vježbe.Svima koji na poslu dugo sjede za računarom stručnjaci preporučuju posebne vježbe za leđa kako bi pravilno oblikovali i učvrstili mišiće.
Leđni mišići obezbeđuju pokretljivost kičme i pravilan položaj njena 24 pršljena s ligamentima, tetivama i diskovima.
Ukoliko oni nisu dovoljno zategnuti i čvrsti, ponekad je dovoljan samo jedan pogrešan pokret da izazove dugotrajne i jake bolove u vratnom, grudnom ili slabinskom dijelu kičme.
Ljekari upozoravaju na to da kod sve većeg boja osoba mlađih od 40 godina primjećuju pojačanu pojavu sitnih kalcifikacija i istrošenosti hrskavice na zglobovima.Stoga vam predlažemo dvije vježbe kojima možete razviti veću fleksibilnost kičme.
Prva vježba
Bake su nas nekada učile da vježbamo hodanje s knjigama na glavi kako bismo imali pravilno držanje tijela. One su zaista bile u pravu. Stručnjaci predlažu da na glavu stavite paket pirinča od 1 kg i preko njega položite kutiju soli od 500 g. Udahnite duboko, uvucite stomak, opustite ramena i napravite nekoliko koraka po sobi. Vježba ne treba da traje duže od pet-šest minuta i možete je ponavljati svakoga dana.
Druga vježba
Nordijsko hodanje naučiće vas da pravilno držite kičmu. Oslanjajući se i odupirući o štapove dok hodate, angažujete i leđne mišiće, koji se naizmenično zatežu i opuštaju. Već posle nekoliko treninga primjetićete da pravilnije držite kičmu čak i kada stojite ili sjedite.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS