Duhanski dim čini bakterije agresivnijim

Duhanski dim čini bakterije agresivnijim

Duhanski dim navodi bakterije na pojačavanje svoje zaštite , pa postaju sve agresivnije i mnogo ih je teže uništiti, utvrdili su naučnici.

pusenje-cigare-dim


Osim što negativno utiče na zdravlje, duhanski dim pogoduuje bakterijama, potvrdila je studija Univerziteta u Kaliforniji i Škole medicine “San Dijego”. Bakterije otporne na antibiotike izložene cigaretama postaju sve agresivnije i teže ih je uništiti.
Duhanski dim kao da tjera bakterije da pojačaju zaštitu, navode naučnici koji su dve imunološke ćelije izložili stafilokoki aureus otpornoj na meticilin (MRSA). Jednu ćeliju izložili su uobičajenom soju, a drugu soju koji je tretiran duhanskim dimom. Soj izložen duhanskom dimu preživjeo je duže, ali i ubio više ćelija nego uobičajen, potvrdilo je istraživanje.
Što je bila veća doza dima, to su bakterije bile agresivnije. Strah od uništenja natjerao ih je da se više bore za opstanak.
“Pušenje šteti disajnom i imunološkom sistemu, ali i “ljuti” bakterije koje postaju sve gore i teže ih je uništiti”, istakla je Laura Kroti Aleksander, vodeći naučnik istraživanja.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS