Dr. Alabajči: Dijete prilikom dojenja osjeti majčinu blizinu i osjeća se sigurnim

Dr. Alabajči: Dijete prilikom dojenja osjeti majčinu blizinu i osjeća se sigurnim

Ove godine, svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. augusta.
Dojenje
Cilj obilježavanja sedmice dojenja je informisati građanstvo o značaju podrške majka-majci, kao i ohrabriti svakog ko podržava dojenje i može pomoći svojim iskustvom.
Povodom ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja, WABA (Svjetski savez za podršku dojenju) poziva na zajedničko djelovanje u cijelom svijetu kako bi se podržalo žene u usklađivanju dojenja i rada. Bez obzira na to radi li žena u službenom, neslužbenom ili kućnom okruženju, nužno je da je osnažena u ostvarivanju svog prava i prava svog djeteta na dojenje.
Tema Svjetske sedmice dojenja 2015. o zaposlenim ženama i dojenju poziva se na kampanju Svjetske sedmice dojenja 1993. i Inicijativu za radno mjesto prilagođeno potrebama majki.
Deklaracija Innocenti (1990.) utvrdila je da dojenje predstavlja idealan način prehrane za dojenčad i doprinosi njihovom zdravom rastu i razvoju
Potrebno je učiniti još mnogo toga usprkos proteklih 25 godina truda, osobito u smislu četvrtog cilja deklaracije koji poziva vlasti na “…donošenje novih vrsta zakona koji će zaštiti pravo zaposlenih žena da doje i uspostavljanje načina za provođenje tih zakona.”
DSC_2925
“Dojenje je ostvarivanje prvog kontakta između majke i dijeteta,  jer dijete prilikom dojenja osjeti majčinu blizinu i osjeća se sigurnim. Pored toga majčino mlijeko pruža zaštitu od raznih infekcija i bogato je svim hranljivim sastojicma kao što su šećer protein,voda, masti, itd.  Bilo bi idealno da majka može da doji dijete makar do godinu dana. Ono što je najbitnije u samom početku ostvarivanja kontakta između majke i dijeteta jeste da je majka smirena, strpljiva i da slijedi svoj instinkt ”, kaže dr. Jahia Alabajči.
Pedijatar Alabajči savjetuje da majčina ishrana treba da bude jako bogata svim hranljivim sastojcima i majka mora da obrati posebnu pažnju ishrani. Ishrana treba da bude kvalitetna sa sto manje preradjenih stvari i sto manje dodataka ishrani.
Kada je u pitanju vremensko trajanje dojenja, tu nema pravila.
“To je individualno i zavisi od majke i od dijeteta.. ukoliko je dijete ubrzo nakon podoja uznemireno treba ga opet podojiti. U suštini dijete pravi režim dojenja. S obzirom da je majčino mlijeko lako probavljivo češće dojenje u početku ne treba da bude nista neobično”, kaže Alabajči.
Mnogo je problema sa kojima se suočavaju majke dojilje, ali jedan od najčešćih je da prestaju sa dojenjem jer misle da nemaju dovoljno mlijeka.
“Ukoliko dijete često doji, normalno je da zafali mlijeka, pa u tom slučaju se uključi dohrana. Međutim tu treba biti oprezan jer ako dijete dovoljno jede dohranom neće vise tražiti da doji, a ukoliko majka ne doji to utiče na daljnu proizvodnju mlijeka”, majkama savjetuje pedijatar Alabajči.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!