Doktori upozoravaju: Koliko puta dnevno smijemo koristiti dezedorans

Doktori upozoravaju: Koliko puta dnevno smijemo koristiti dezedorans

U ljetnim mjesecima, dezodorans u svakodnevnoj higijeni je neizbježan.

organic_deodorant

Ipak, posljednjih godina mnogo se govori o štetnom dejstvu ovih preparata i navodno kancerogenim svojstvima sastojaka kao što su soli aluminijuma. I pored toga što ne postoji nijedna zvanična studija sprovedena na relevantnom broju ispitanika koja bi potkrijepila takve sumnje, preporuka je da se ne pretjeruje sa upotrebom dezodoransa, a naročito antiperspiranata, koji spriječavaju znojenje, piše cosmopolitan.rs.

Umjesto prekomjerne upotrebe ovih preparata, potrudite se da na što prirodniji način mirišete na visokim temperaturama. Tuširajte se makar jednom dnevno, jer ćete tako sprati znoj i spriječiti razvoj bakterija koje su glavni uzročnici neprijatnih mirisa. Ukoliko ste u prilici, pazuh perite što češće ili ga s vremena na vrijeme obrišite vlažnom maramicom.

Svaki dan obucite čiste stvari, jer se bakterije na oznojenoj odjeći brzo razmnožavaju. I pored toga što dlačice ispod pazuha imaju važnu ulogu u lakšem oslobađanju od znoja, poželjno je da ih tokom ljetnjih mjeseci uklanjate, jer se na njima zadržavaju bakterije. Također, dezodorans (u spreju, “stiku” ili na “kuglicu”) nanosite samo na ključne dijelove tijela, a ako strahujete od mogućih štetnih sastojaka u njima, potražite u apotekama i parfimerijama one na prirodnoj bazi.

Mnogi ne znaju ni razliku između dezodoransa i antiperspiranata, koji pored spriječavanja neprijatnog mirisa djeluju i na sam proces znojenja.

Antiperspiranti se nanose na površinu kože, a u kontaktu sa znojem razlažu se na sitne čestice koje ulaze u kanaliće znojnih žlezda. Na taj način znoj se iz njih otežano evakuiše. Čestice uglavnom ostaju u koži 24 sata, ali se vremenom ispiraju. Zato je poželjno antiperspirante nanositi samo jednom dnevno na čistu kožu. Treba voditi računa da se ne javi iritacija, svrab, crvenilo. Oni su dio naše svakodnevne higijene i teško je zamisliti savremeni život bez njih. Jedino ne valja pretjerivati u količini koja se nanosi. U opšte mjere kontrole znojenja spada i često pranje dezodoransnim sapunima, kao i primjena drugih sredstava za neutralisanje neprijatnih mirisa. Ova sredstva imaju i antibakterijski karakter, odnosno spriječavaju pojavu infekcija, jer su oznojena mjesta stalno vlažna. Kada je riječ o tabanima, treba nositi isključivo pamučne čarape.

Na koji način djeluju dezodoransi u spreju?

Imaju blago antimikrobno dejstvo, a dodaju im se mirisi ili prirodna esencijalna ulja da bi maskirali miris znoja. Mogu biti i u kombinaciji sa antiperspirantima. Osobe koje imaju pojačano znojenje treba da koriste dezodrans u kojem je prisustvo antiperspiranata u većoj koncentraciji. Ovaj dezodorans se ne smije kupovati na svoju ruku, već uz konsultaciju sa dermatologom.

Da li je za kožu štetno prečesto tuširanje, uz upotrebu raznih gelova i losiona?

Suviše često tuširanje može da dovede do isušivanja kože, a naročito ako se koriste sapuni koji je snažno odmašćuju. Preporuka je da se umjereno aktivne osobe tuširaju jednom dnevno. Ukoliko to neko radi češće, savjetuje se upotreba blagih sapuna i kupki. Najvažnije je da preparati ne izazivaju iritaciju, da su higijenski ispravni i da im nije istekao rok upotrebe. Dobro je i što većina proizvođača polako izbacuje toksične parabene iz upotrebe. Međutim, to ipak ne znači da u proizvodima nema drugih, potencijalno štetnih konzervanasa.

Kakva je uloga znojenja?

Znojenjem se održava tjelesna temperatura i spriječava pregrijvanje organizma. Zapravo, osnovna uloga znojenja je termoregulacija, odnosno održavanje tjelesne temperature pojačanim znojenjem kada je povišena spoljna temperatura. Ukoliko je znojenje intenzivno i na dlanovima i tabanima, onda je vjerovatno došlo do poremećaja rada znojnih žljezda.

Zbog čega dolazi do njihovog poremećaja?
Razlozi su brojni, ali je posebno zanimljiva idiopatska hiperhidroza koja se opisuje i kao emocionalno i kao mentalno znojenje. Za nju je karakteristično da postoji pretjerano simetrično izlučivanje znoja na pazušnim regijama, dlanovima i tabanima. Pojačano lučenje znoja prisutno je tokom cijelog dana, s tim što je još izraženije za vrijeme stresa i u stanjima emocionalne napetosti. Zato se često i može čuti za ovakve osobe da se znoje “na nervnoj bazi”. Njihovi dlanovi i tabani su hladni i ljubičaste boje. Ovakva vrsta znojenja ispoljava se još u djetinjstvu i oko puberteta, a može da se nastavi i kasnije. Toliko intenzivno da kaplje sa ruku, što osobama izaziva tegobe, zbog čega izbjegavaju rukovanje. Zbog hiperaktivnosti simpatičkog nervnog sistema mogu da imaju i ubrzani rad srca.
 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS