Dojenje nedonoščeta

Ako je vaša beba rođena prije vremena dojenje će joj pomoći da razvije svoj stomačići da bude jača u borbi protiv infekcija.

Majčino mlijeko pomaže nedonoščetu na više načina:

  • proizvodi anitijela koja štite bebu od bakterija i virusa te na taj način sprečavaju infekcije
  • majčino mlijeko sadrži hormone i faktore koji utiču na rast i otpornost bebe
  • bebin stomak lakše podnosi majčino mlijeko nego formulu za nedonoščad

Čim prije budete mogli, počnite da držite svoju bebu blizu sebe, odnosno trudite se da vaša koža ima kontak sa njenom. Ovaj postupak se naziva „kengurov zagrljaj“. Najednostavnije je bebu nasloniti na svoje grudi, jer će tako postupak biti najdjelotvorniji.
Ovako ćete se osjećati bliže vašoj bebi i stvoriti veće samopouzdanje u njenom prisustvu. Ali „kengurov zagrljaj“ nije rezrvisan samo za majke, to može da uradi i vaš partner.
Ako zbog svog ili bebinog stanja niste u mogućnosti da odmah dojite, provodite koliko god vremena možete uz svoju bebu jer će to izazvati veću proizvodnju mlijeka a samim tim i dovesti do dojenja.
Svaki put kada nahranite svoju bebu, dajete joj mali paket snage, pa nije ni čudno što se majčino mlijeko negdje naziva i „tečno zlato“.
Ako vaša beba ne može da sisa, vi ipak morate istiskivati mlijeko kako bi podstakli daljnu proizvodnju. U bolnicama obično majkama daju električnu pumpu za dojke, koja istišće mlijeko.
U suprotnom slučaju, majke mogu same da kupe ručne pumpice za istiskivanje mlijeka koje se mogu naći u apotekama.
Ponekad doktori predlože da vašu bebu doji neka druga majka, koja ima višak mlijeka. Ovaj postupak sveprisutan je u ljudskoj istoriji pa su mnoga djeca preživjela zahvaljujući „dojiljama“.
Kada držite svoje nedonošče primjetićete da pokušava da pomjeri glavu ka vašoj dojci, kako bi se hranilo.
Beba će vremenom ojačati i moći to da uradi sama, ali joj na početku treba vaša pomoć. Medicinski radnici reći će vam da tokom prvog dojenja nedonoščeta, morate sami istisnuti malo mlijeka, kako se beba ne bi brzo umorila od velike količine.
Na početku vaša beba će možda samo dotaknuti dojku, ili samo par puta da povuče mlijeko dok se na kraju na osamotali i ohrabri.
Ovo je proces kroz koji nedonoščad razvija svoj refleks za sisanje te se navikava na novi način hranjenja.
bhzdravlje
Izvor: NHS

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS