Dojenje, najzdraviji način ishrane dojenčeta


 

Majčino mlijeko sadrži sve što je bebi potrebno prvih šest mjeseci života. U njemu se nalazi idealan odnos bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala te nema potrebe za dodatnom prehranom, dojenoj bebi ne treba čak ni voda.

Majčino mlijeko poboljšava imunitet djeteta, smanjuje rizik od nastanka raznih alergija, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa itd. Dojena djeca su izložena manjem riziku od razvoja pretilosti, a takođe im se bolje razvija vilica.
U nekim studijama se navodi kako dojena djeca imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na djecu koja nisu dojila. Beba će imati veću korist od majčinog mlijeka ako dojite duže od 6 mjeseci. Tako se smanjuje rizik od infekcije uha i razvitka alergija.
Dojenje pomaže kod vraćanja materice na prvobitnu veličinu, a smanjuje se i postpartalno krvarenje. Žene koje doje brže gube kilograme koje su doble u trudnoći, a istraživanja su pokazala da su žene koje su dojile, manje izložene pojavi karcionoma dojki i jajnika.
Dojenje je besplatno i jednostavno. Ono vam pruža velike mogućnosti da uživate sa svojom bebom. Dojenje za bebu nije samo hrana, nego joj ono pruža i utjehu kada je uznemirena.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine života djeteta, a po želji i dalje.

Nekoliko savjeta za uspješno dojenje

Danas se većina mladih žena odlučuje za dojenje, međutim dojenje može da bude teško i naporno za dojilju, pogotovo na početku dok se majka i beba ne naviknu. Postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da prevaziđete teškoće koje se mogu pojaviti u toku dojenja:
Važno je odmah početi: Dojenje bi trebalo da počne sat nakon porođaja, ako je to moguće. Iako majka neće još stvarati mleko, njene dojke sadrže kolostrum koji će bebi zadovoljiti potrebe za hranom dok se ne pojavi pravo masno mlijeko.
Pravilno dojenje: Usta bebe bi trebalo da budu široko otvorena, sa bradavicom postavljenom što dublje u njenim ustima. Time se umanjuje mogućnost pojave ozljeda na dojkama.
Dojenje na zahtjev: Novorođenčad moraju da se hrane često, skoro na svaka dva sata. Ovo će stimulirati grudi majke da proizvode dosta mlijeka. Budući da se majčino mlijeko lakše vari nego vještačka hrana (formula), bebe koje doje jedu češće nego bebe koje se hrane na flašicu.
Nema potrebe za dohranom: Bebama koje doje ne treba dohrana, niti im treba voda. To može dovesti do smanjenja zalihe mlijeka. Što beba više doji, to majka proizvodi više mlijeka.
NJega bradavica: Neposredno poslije poroda preporučuje se da majka, nakon svakog podoja, namaže bradavice svojim  mlijekom, te pusti da se osuši na zraku. To bi tebalo spriječiti pucanje (stvaranje ragada). Mogu se koristiti i odgovarajuće kreme i masti za bradavice. Najčešće se koriste ulje sa vitaminom E i lanolin, mada neke bebe mogu imati alergijske reakcije na njih. Pogodno postavljanje na dojku može spriječiti pucanje
 
Autor: Aida Spahić-Zekić
 
BHzdravlje.ba

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!