Dojenje i grudni implantati

Jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju prije postavljanja implanata u grudi odnose se na mogućnost dojenja, mogućnosti ostvarivanja novih trudnoća nakon operacije, te uticaju “silikona” na samo novorođenče. Ovdje možete saznati odgovore na neka od tih pitanja.
Kako povećanje grudi utiče na dojenje?

Dojenje sa implantatima je moguće, pogotovo što se u novije vrijeme implantati uglavnom stavljaju ispod mišića, te praktično nemaju kontakt sa mliječnom žlijezdom. Sposobnost dojenje uglavnom ovisi o razvijenosti mliječne žlijezde, što naravno nema veze sa uvećanjem grudi .Danas su aktuelne uglavnom operativne metode, koje štede samu mliječnu žlijezdu, a samim tim i sposobnost dojenja nakon operacije grudi.
Operativne metode koje oštećuju manje ili više mliječnu žlijezdu, kao što je periareolarni pristup kod povećanja grudi, mogu dovesti do problema sa dojenjem , što se pacijentima mora objasniti pri izboru same operacije.

Praktično ne postoji opravdani strah za dojenje kod operacija uvećanja grudi.
Trebli operisati grudi nakon trudnoće ili se ipak one mogu raditi i prije?

Grudi se mijenjaju za vrijeme trudnoće, odnosno one postaju veće, i dolazi do razvlačenja kože. Tako da nakon rođenja dijeteta grudi mogu ostati veće ili manje nego prije same trudnoće, što ovisi od mnogo fakora (rastegljivosti kože, same veličine dojki…), što se svakako mora imati u vidu prilikom planiranja same trudnoće odnosno operacije.

Da li su implantati štetni za zdravlje dijeteta?

Ne postoje dokazi da implantati uzrokuju nekakva oboljenja, niti je uočena kakava povezanost u nastajanju oboljenja dijeteta koje doji od majki koje su predhodno uradile uvećanje grudi. Niti postoje opasnosti od pucanja silikonskog implantat prilikom dojenja I curenja silikona u tkivo dojke.

Da li postoji opasnost za poremećaj dojenja kod žena koje se podvrgavaju operacijama smanjenja grudi?

Kad se radi o manjim smanjivanjima grudi gdje se odstranjuje pretežno mason tkivo i manja količima žljezdanog tkiva, uglavnom žene nakon tih operacja mogu normalno da doje.Međutim ako je riječ o velikim smanjienjima grudi, gdje dolazi do pomijeraja same bradavice sa kanalikularnim diskontinuitetom odvoda mliječne žlijezde I velikom redukciom žljezdanog tkiva, narušava se sposobnost dojenja, te te žene uglavnom ne mogu dojiti nakon operacije.
 
 
BHzdravlje.ba

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!