Dobre osobine probiotika


 

“Probiotik je jedna ili više kultura živih ćelija mikroorganizama koje, primjenjene u ljudi ili životinja, djeluju korisno na domaćina, poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog sistema domaćina.” (Fuller, 1989&1992).


Kada govorimo o probioticima mislimo uglavnom na bakterije mliječne kiseline. Najviše pozitivnih svojstava pripisuje se probiotiku Lactobacillus rhamnosus (ili kraće LGG). Intestinalnu mikrofloru čine bakterije i drugi živi mikroorganizmi. Debelo crijevo je najgušće naseljeno i sadrži nekoliko stotina korisnih i fakultativno patogenih bakterijskih vrsta. Korisne bakterije imaju brojne funkcije uključujući i fermentaciju, zaštitu od patogenih mikroorganizama, sintezu vitamina B skupine, vitamina K i stimulaciju imunog odgovora. Povećanje broja ovih korisnih bakterija u gastrointestinalnom sistemu postiže se oralnim uzimanjem probiotika.
Zna se da probiotici smanjuju učestalost i trajanje proljeva (npr. kod hospitalizovane djece vezanih uz infekciju bakterijom Clostridijum difficile, infekciju rota virusom, te smanjuje učestalost putničkih proljeva). Smanjuje nivo nepoželjnih produkata metabolizma i spojeva za koje se smatra da mogu biti uzročnici karcinoma kolona. Razmatraju se i potencijalni pozitivni učinci na alergije, povećanje imuniteta, sprečavanje intolerancije na laktozu, snižavanje serumskog holesterola. Još nije u potpunosti istražen mehanizam kako ove bakterije snižavaju razinu masnoća u krvi.  Postoje dva potencijalna mehanizma kojim djeluju; ili se radi o pojačanoj intestinalnoj apsorpciji i izlučivanju iz organizma ili o smanjenom skladištenju u jetri.
Sa razvojem naučnih spoznaja o korisnim dejstvima probiotika, prehrambena industrija razvija niz novih proizvoda koji sadrže “dobre” bakterije.
Najpoznatiji je, naravno, već pomenuti jogurt, koji neki nazivaju i prirodnim antibiotikom,ali i čitav niz drugih fermentiranih mliječnih proizvoda, kao sto su sir, dojenačka hrana, sportski napitci, instant supe, žitarice za doručak, keks.
Dostupni su i u liofilizovanom obliku u kapsulama.
Savremeniji pristup pojavio se otkrićem prebiotika – neprobavljivih oligosaharida koji služe kao hrana korisnim bakterijama. Zbog svojih funkcionalnih svojstava fruktooligosaharidi su proglašeni vlaknima iako po hemijskim svojstvima odstupaju od uobičajene definicije vlakana.
“Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji korisno djeluju na domaćina pomoću selektivne stimulacije rasta i/ili aktivnosti jedne bakterijske vrste ili ograničenog broja bakterijskih vrsta u debelom crijevu i tako poboljšavaju zdravlje ljudi.”(Gibson & Roberfroid, 1995).
Fruktooligosaharidi se koriste kao niskokalorijski (1,6 kcal/g) i protivkarijesni zasladjivači. Enzimi gornjeg dijela probavnog trakta ih ne razgra|uju, a ne podliježu ni kiselinskoj hidrolizi u želucu. Dakle, stižu u debelo crijevo nepromijenjeni gdje ih metaboliziraju korisne bakterije ili probiotici, a kao rezultat tog procesa dolazi do snižavanja pH u kolonu, povećava se bioraspoloživost, odnosno apsorpcija minerala naročito kalcija i magnezija. Pogodan je za dijabetičare jer mu je glikemijski indeks jednak nuli, dakle ne stimuliše sekreciju inzulina. Povisuje nivo omjera HDL/LDL holesterola.
Inzulin je biljni polimer koji služi kao rezervni ugljikohidrat.
Inulin i oligofruktoza su dobro topljivi u vodi pa poboljšavaju okus i teksturu mliječnih proizvoda sa niskim udjelom masti, daju proizvodu bolje organoleptičke osobine i stabilizuju emulzije i disperzije, pa se mogu koristiti i kao zamjena za mast. Pripisuje im se i blago laksativno djelovanje.
 
Izvor: medici.com

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS