Djevojčice bi se trebale igrati kockicama, a ne lutkicama

Djevojčice bi se trebale igrati kockicama, a ne lutkicama

Dame Athene Donald vodeća je britanska znanstvenica i stalni profesor fizike na Sveučilištu Cambridge.

lego

Prema njezinim istraživanjima, želimo li od djevojčica stvoriti inženjere, od najranije dobi bismo im igru s lutkica trebali preusmjeriti na lego kockice.
“Igračke za djevojčice su uglavnom pasivne – one mogu češljati kosu Barbie lutkicama, oblačiti ih u odjeću i sl. Od njih se ne traži da stvaraju, promišljaju ili da koriste svoju inteligenciju”, rekla je znanstvenica.
Ona smatra kako bi djevojčice na ovaj način više vježbale svoje matematičke sposobnosti i razvijale interes za znanost i inženjerstvo.
Kritizirajući stereotipe u koje ponekad guramo vlastitu djecu, Donald je pojasnila kako je poražavajuće da, jedom kad odrastu, djevojčice inspiraciju traže u frizerskim salonima, a dječaci u automehaničarskim radionicama. Ne čudi, stoga, što je u znanosti i dalje deficit žena, što su inženjeri i dalje većinom muškarci.
“Odmalena djecu u kući i školi uče kako je inžinjerstvo za dječake, što je isključiv stav koji ne donosi dobro nikome”, poručila je znanstvenica. Dodala je kako se u području kojom se ona bavi osjeća nedostatak studentica i žena općenito.
“Trebamo promijeniti način na koji tretiramo djevojčice i dječake i početi razmišljati o o tome koje su igračke najbolje za njihov uzrast. Igračke su izuzetno bitne, jer u ovisnosti od onoga što dajemo tim mladim umovima, to oni naknadno i postaju”, rekala je Donald.
(Hina)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!