Djecu treba naučiti da ne mogu dobiti sve i odmah

Djecu treba naučiti da ne mogu dobiti sve i odmah

moderne-majke-razmazena-deca-680x450
Moderne majke su “izgubile kompas” i čine štetu društvu tretirajući svoju djecu kao “bogove”, smatra čuvena britanska vaspitačica Rejčel Vadilou u svojoj novoj knjizi.
Smatraju je “guruom” za vaspitanje djece, pomagala je čak i poznatim damama da izađu na kraj sa svojim mališanima i pomogla generacijama svojim priručnikom “The Baby Book”, koji se u Britaniji smatra biblijom roditeljstva.
Vadilou je nedavno objavila novu verziju knjige, u skladu sa društvenim promjenama koje su nastupile poslednjih decenija.
Ona kritikuje moderni trend “vezanog” roditeljstva, u kom bebe spavaju i jedu kao po komandi. Takođe, ona smatra da majke ne treba da se osjećaju krivim ako ne doje.
“Formula nije otrov. Mnogi ljudi hranjeni na flašicu odrasli su u zdrave ljude”, smatra ona.
“Ja ne opovrgavam činjenicu da su djeca blago, ali sada podižemo generaciju malih bogova, a to neće dovesti razvoju boljeg društva. Izgubili smo kompas”, smatra Vadilou.
“Bebe ne smiju da misle da se svijet okreće oko njih. Odrašće misleći da im svijet duguje život”.
Ona smatra da majke treba da izbegavaju da djecu dižu na pijedestal u porodici i da umesto toga treba da se posvete odnosu sa svojim partnerom i ostatkom porodice.
Rejčel Vadilou (68) ima troje djece i baka je šestoro unučadi. Ona je predavala na Koledžu za vaspitačice “Dr Barnardo” šezdesetih godina i zalaže se za tradicionalne metode roditeljstva.
“Bebe treba naučiti da ne mogu dobiti sve odmah. Pošto jedno uvijek mora da čeka, blizanci su obično mnogo finiji”, kaže ona.
“Ne treba dijete ostaviti da se smrzava, gladuje ili satima neutješno plače. To je zlostavljanje. Govorim o bebi punog stomaka u udobnoj kolijevci, koja treba da nauči da se sama umiri i zaspi. To je roditeljstvo.”
Takođe, ona savjetuje majkama da posle treće sedmice bebinog života, ne spavaju s njima.
“Bebe moraju da nauče da budu same. Ako majke spavaju sa svojom djecom, posle dva-tri mjeseca beba neće htjeti da spava nigde drugdje”, kaže Rejčel Vadilou.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!