Djeca su inteligentnija ako ih duže dojite

Djeca su inteligentnija ako ih duže dojite

Rezultati obimnog brazilskog istraživanja pokazali su da su dojene bebe kasnije u životu u proseku inteligentnije, obrazovanije i da više zarađuju.

1809672310550958d4144b3653914620_640x475

Istraživanje, u kom je učestvovalo 6.000 beba koje su praćene tokom posljednje tri decenije, prvi put je naučnicima omogućilo bolji uvid u dejstvo koje dojenje ima na organizam.

Rezultati, objavljeni u magazinu „Lancet Global Health“, pokazali su da su dojene bebe kasnije u životu u prosjeku bile inteligentnije, stekle veći stepen obrazovanja i ostvarile veću zaradu u odnosu na ostalu novorođenčad.
Ova studija rasterećena je brojnih faktora koji bi iskomplikovali donošenje zaključaka jer su se za prirodan vid hranjenja djece 1982. godine u Brazilu podjednako opredeljivale majke svih siocioekonomskih slojeva, što znači da uspješna djeca ne potiču isključivo iz viših slojeva. Naučnici su također u obzir uzeli porodična primanja učesnika u istraživanju, stepen obrazovanja roditelja, genetsko porijeklo, starost majki, pušačke navike majki, način porođaja i težinu novorođene djece.
“Dojenje igra esencijalnu ulogu u rastu i razvoju mozga novorođenčadi, omogućava bolju zaštitu organizma od plućnih infekcija i infekcija uha, smanjuje rizik od iznenadne smrti i pojave gojaznosti u kasnijim uzrastima. Ipak, svjesni smo činjenice da dojenje iscrpljuje organizam majki, pa zato budućim majkama savjetujemo da doje onoliko koliko mogu. Što duže, to bolje”, zaključuje doktor Bernardo Orta, profesor Univerziteta u Pelotasu.

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!