Djeca od prve do pete godine


 

Od prvih neprospavanih noći sa novorođenčetom do dana kada vaše dijete krene u školu, vrijeme kao da leti.

Prve godine vašeg djeteta mogu biti iscrpljujuće za vas, ali i najuzbudljivije godine u vašem životu. To je period kada vaše dijete nauči da hoda, priča, čita i piše. Oboje ćete doživjeti velike promjene kada dijete krene u vrtić ili školu.
Dakle, koje su to prekretnice koje možete očekivati u ovom periodu?

Izbijanje zubića

Jedna od prvih prekretnica je izbijanje zubića. Prvi zubići obično izbiju kada dijete ima šest do devet mjeseci, i mnoga djeca dobiju oko osam zuba do svog prvog rođendana. Period izbijanja zubića može biti veoma težak i za roditelje i za djecu.

Vakcinacija

Tokom prvih nekoliko godina života djeteta, potrebno je da dijete primi veliki broj vakcina. Na taj način će se zaštititi od velikog broja ozbiljnih bolesti.
Kada dijete primi vakcinu protiv neke bolesti, njegov organizam može da se odbrani ako dođe u kontakt sa tom bolešću. U današnje vrijeme postoje vakcine protiv potencijalno fatalnih bolesti. To su meningitis, dječija paraliza, tetanus i ospice.

Mala djeca

Kada beba prohoda i progovori ona postaje dijete. Držanje za roditelje i izlivi bijesa postaju česti oko druge godine. Tada su djeca spremna da nauče kako da sama idu u toalet. U tom periodu je veoma važno da roditelji  budu dosljedni i smireni
U tom uzrastu, djeca postanu izbirljiva u vezi sa hranom.
Prije nego što očekujete, vaše dijete će početi da otkriva nove stvari. Najbolji način da pomognete vašem djetetu da uči je kroz razgovor, igru, čitanje i pjevanje sa djetetom.

Vrtić i osnovna škola

Stimulisanje djetetovog uma kod kuće je odličan početak, ali i vrtić može odigrati značajnu ulogu.  Nakon vrtića, dolazi sljedeći veliki korak u obrazovanju vašeg djeteta: osnovna škola.
Kako bi bila uspješna, dobro je da ih ranije naučite kako da sama idu u toalet i da znaju da se obuku. Početne teškoće u školi su uobičajen problem. Dobra je ideja da naučite prepoznavati govor tijela vašeg djeteta kao i da slušate kada vam nešto kažu da biste znali kroz šta prolaze.
Trenuci koje provedete sa svojim djetetom od njegove prve do pete godine će biti avantura za oboje. Nemojte zaboraviti da uživate u njima.
 
BHzdravlje.ba
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS