Djeca koja su izbirljiva u hrani sklonija emocionalnim problemima

Djeca koja su izbirljiva u hrani sklonija emocionalnim problemima

Najnovija studija govori da djeca koja puno biraju hranu koju će jesti su sklonija emocionalnim problemima za koju je potrebna stručna pomoć, objavljeno je u ponedjeljak u američkom časopisu Pediatrics.

1408660173000-178534101

Više od 20 posto djece u Sjedinjenim Državama od dvije do šest godina izbirljiva su u hrani, navodi se u toj studiji u kojoj je učestvovalo 3433 ispitanika. Gotovo 18 posto njih ocijenjeni su kao umjereno izbirljivi, a oko 3 posto svrstano je u skupinu “iznimno izbirljivih”.
“Djeca o kojoj ovdje govorimo nisu djeca koja ponekad odbijaju jesti brokulu”, ističe Nancy Zucker, direktorica instituta Duke za poremećaje u prehrani, glavna autorica studije.
“Riječ je o djeci koja ne jedu toliko toga da to postaje problem”, rekla je istraživačica.
Zaključak studije je da su djeca ocijenjena kao umjereno i iznimno izbirljiva puno sklonija simptomima depresije i anksioznosti.
Takva izbirljivost bi se mogla svesti pod naziv novog poremećaja nazvanog “Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder” koji se sastoji u izbjegavanju i ograničenom uzimanju hrane, što je nova dijagnoza koja se našla u najnovijem američkom priručniku za psihičke bolesti iz 2014.
Nekoj djeci mogla bi koristiti terapija kojom će se, među ostalim, bolje upoznati s hranom koja je za njih uzrok anksioznosti.
Takva terapija možda ne bi bila prikladna za djecu koja su jako osjetljiva na miris i okus neke hrane, ocjenjuju istraživači ističući važnost prilagodbe terapije dobi djeteta.
(HINA)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!