Djeca i polenska groznica


 

Polenska groznica obično ne pogađa sasvim malu djecu, dok su sedmogodišnjaci, starija djeca i tinejdžeri podložniji alergijama nego odrasli.
Ako mislite da vaše dijete možda  ima polensku  groznicu, zakažite pregled  kod ljekara  opšte  prakse da se uspostavi  dijagnoza.
Važno je da znate da li je u pitanju  polenska groznica, jer bi se moglo raditi  o nepolenskoj alergiji,  kao što su alergija na grinje iz kućne prašine ili krzno kućnih ljubimaca.
Polenska  groznica ima jasne sezonske simptome, koje se javljaju svake godine u isto vrijeme.
Precizna dijagnoza polenske  groznice je alergija na polen  trava. Ali, vaše dijete bi takođe moglo biti alergično na polen  drveća, koji se  obično javlja krajem proljeća, prije nego što se stvara  polen trava.
Alergija na polen  drveća najčešće  podrazumijeva  alergije na polen stabala breze, lješnika i zove, koji pripadaju istoj botaničkoj grupi.

Kako  da uočite znakove

Pripazite  na simptome od marta do oktobra. Simptomi mogu biti uzrokovani virusima. Ako je to u pitanju, simptomi bi trebali trajati samo sedmicu ili dvije. Ako vašem djetetu stalno curi nos i kiše svakodnevno u to doba godine,  ali ne zimi, to može biti znak da je alergično na nešto. Viroze  rijetko traju sedmicama.

Dijagnosticiranje polenske  groznice

Važno je da se polenska  groznica  dijagnosticira, da bi se mogla  liječiti i vaše dijete moglo  poduzeti korake kako bi je izbjeglo. Ako vaše dijete ima simptome samo u julu i avgustu kad su dani  vrlo sunčani,  gotovo sigurno radi se o  polenskoj groznici.
U tom slučaju, zaista ne trebate formalnu dijagnozu. Ali ako vaše dijete ima simptome tijekom cijele godine i niste  sigurni da li je to polenska  groznica, otiđite kod  vašeg ljekara opšte  prakse kako bi postavio dijagnozu.

Liječenje simptoma

Ako vaše dijete ne voli uzimati tablete, antihistaminici su takođe dostupni u tečnom obliku. Ostali dostupni tretmani uključuju  steroidne nazalne sprejeve.
Antihistaminici su uopšte dobri i bezbjedni  lijekovi. To je razlog zašto su oni  dostupni u slobodnoj prodaji. Osobe s polenskom  groznicom trebaju ih uzimati redovno,  a ne samo tokom  dana  kad se osjećaju loše. Ako ih uzimate tokom sezone polenske  groznice,  puno bolje će djelovati.

Spriječavanje simptoma

Produkcija polena počinje u  jutarnjim satima. Kako se zrak zagrijava, polen se diže   iznad u zrak. Kako  veče dolazi i vazduh se  hladi, polen se spušta dole. Dakle, simptomi polenske groznice su obično  izraženiji u jutarnjim i ranim večernjim satima, osobito u  danima  koji su bili topli i sunčani. Da biste smanjili izloženost vašeg djeteta polenu:

  • Držite prozore zatvorene noću, tako da polen ne ulazi u kuću.
  • Kupite djetetu  zaštitne sunčane naočale da  zaustavite upadanje  polena u oči.
  • Nanesite  vazelin  oko  unutrašnjosti djetetovih   nosnica, kako bi se polen zalijepio i na taj način spriječilo  njegovo udisanje.
  • Operite  djetetu kosu, lice i ruke  kad se vrati kući i presvucite mu  odjeću.
  • Nemojte djeci  dozvoliti da se igraju u polju  ili na velikim  travnatim površinama
  • Koristite zračne filtere da pokušate  smanjiti polen  koji  lebdi oko kuće.

Prozore automobila držite zatvorenim za vrijeme vožnje. BHzdravlje.ba
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS