Djeca i ljutnja


 

LJutnja je normalna i korisna emocija. Pomoću nje djeca mogu spoznati da nešto nije pošteno ili dobro. Ali ponekad dječje ponašanje izmiče kontroli ili postaje agresivno zbog ljutnje.

Donosimo vam savjete kako da pomognete vašem djetetu da se suoči sa svojom ljutnjom u pozitivnom smislu.

Ne oklijevajte istražiti uzroke ljutnje

Pomaganje djetetu da nauči da se nosi s ljutnjom na zdrav način, ima mnogo prednosti. Na kratkoročnom planu to spriječava da ljutnja donosi  nevolje vašem djetetu i vašoj porodici. Na dužem planu, to pomaže djeci da se nauče rješavati probleme i nositi se s emocijama.

Ne osuđujte djecu zbog njihovog bijesa

Udružite se sa svojim djetetom, kako bi im pomogli da se nose sa svojim bijesom. Na taj način, ćete objasniti svom dijetetu da je problem bijes, a ne oni.
Sa mlađom djecom to može biti zabavno i kreativno. Dajte bijesu ime i čak ga nacrtajte. Na primjer, bijes može biti vulkan, koji na kraju eksplodira.
Način kako vi reagujete na bijes, može uticati na to kako vaše dijete uzvraća na bijes. Ukoliko radite na tome zajedno, to može koristiti i djetetu i vama.

Uočite rane znakove upozorenja

Zajedno, pokušajte saznati šta uzrokuje bijes. Naučićete prepoznati rane znakove upozorenja, kako bijes počinje rasti.
Razgovarajte zajedno o taktikama, koje vi i vaše dijete može koristiti protiv bijesa. To bi moglo potaknuti vaše dijete da broji do deset ( da zapuši vrh vulkana), ili se povuče iz te situacije (pokazujući bijesu crveni karton).
Kada vidite rane znakove upozorenja, podsjetite dijete da se bijes možda pokušava prišunjati. To djeci daje priliku da isprobaju svoje taktike.

Imati određeni cilj

Dogovorite se sa djetetom da to što radite zajedno, radite na prepoznatljiv način. Možete imati grafikon sa zvjezdicama na zidu i nagradite svoje dijete s naljepnicama, zbog držanja bijesa na distanci skoro cijeli sat, a zatim postepeno pomjerate na pola dana, onda dan i tako dalje.

Pohvalite svoje dijete

Pozitivni rezultati su važni. Pohvalite djetetov trud i vlastite napore, nevažno koliko bili mali. To će izgraditi djetetovo samopouzdanje u borbi protiv ljutnje. Takođe, djeci će pomoći to što vide da se zajedno trudite .
Što više vremena potrošite na pohvale njihovim naporima, manje je vremena za kažnjavanje neuspjeha.

Kako prepoznati bijes kod djece

Promjene u mislima i osjećajima vašeg djeteta, dovest će do promjena u njihovom stavu i ponašanju. To može podrazumijevati:

  • stisnute pesnice,
  • ukočenost ili napetost njihovog tijela,
  • verbalne ispade,
  • specifične izraze lica, i
  • povrijeđivanje samog sebe

Kada bijes preovlada, može se ispoljiti kroz različite forme, od verbalnih izljeva do fizičke agresivnosti, prouzrokujući čak i štetu na namještaju.
Bijes ponekad može dovesti do toga da se djeca ponašaju na način, koji je štetan po njih ili druge. Na primjer, da udaraju šakama u zidove ili povrijeđuju sebe. Pokušajte obezbjediti da okruženje bude sigurno koliko je moguće, ako se to dogodi.
Ako ste zabrinuti da je bijes preovladao kod vašeg djeteta i u vašoj porodici, ne ustručavajte se razgovarati s ljekarom opšte prakse, medicinskom sestrom ili psihologom u školi.
 
BHzdravlje.ba
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS