Dinja čuva srce i poboljšava cirkulaciju

Dinja čuva srce i poboljšava cirkulaciju


Dinja sadrži veliku količinu vode, a relativno malo kalorija, tako da je pogodna za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma. Nedavna američka studija pokazala je da bi visok sadržaj likopena u dinji mogao da smanji rizik od srčanih oboljenja. Naime, 100 g ovog voća sadrži 4532 mcg likopena, dok se u istoj količini kuhanog paradajza nalazi 3041 mcg ovog antioksidansa.
Na kardiovaskularno zdravlje isto tako povoljno utiču i dvije aminokiseline koje se takođe nalaze u dinji, a to su citrulin i arginin.One poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju nivo holesterola u krvi i sprječavaju taloženje plaka u arterijama.
Kod nekih kalifornijskih sorti izmjerene su i 100-postotne dnevne potreba vitamina A i C. Ova slasna voćka obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti – od obične prehlade pa sve do raka. S obzirom na to da 90-95% njenog sastava čini voda, idealno je voće za hidrataciju tokom vrućih ljetnjih dana. Sjemenke, koje su takođe jestive, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS