Dijagnoza i liječenje raka prostate


 

Kad je u pitanju liječenja raka prostate, vaša je odluka koju opciju ćete odabrati. Zdravstveni tim u koji su uključeni različiti specijalisti, posavjetovat će vas o mogućnostima i pomoći da odlučite šta da učinite.
Ne postoji uvijek jasan medicinski razlog za odabir jednog tipa  liječenja nad drugim, tako da vaša odluka može biti bazirana  na temelju vaših ličnih  potreba i sklonosti.
LJekari ne mogu uvijek biti sigurni koja vrsta tretmana je najbolji izbor po pacijenta, tako da je pacijentova odluka od presudnog značaja. Na temlju ličnog  iskustva i stručnosti, ljekari specijalisti mogu  favorizirati jednu metodu liječenja nad drugom,
Razmjena iskustava u multidisciplinarnom timu,  svako omogućava adekvatan, izbalansiran i ujednačen pristupu. To ukazuje, da sve ove informacije mogu biti zbunjujuće za pacijenta i moguće je da im neće olakšati  donošenje  odluke.

Početno ispitivanje

Ako vaš ljekar misli da možda  imate probleme s prostatom, upitaće vas za simptome  i uradiće vam analizu  urina,  kako bi se isključila infekcija.
Također će vam  tražiti da uradite  neke dodatne testove, uključujući:

 • PSA test: ako postoji problem sa  prostatom, nivoi  PSA( Prostata Specifičnog Antigena)  u krvi  mogu rasti. PSA test nije specifično test za rak, ali može pokazati da li postoji  problem s prostatom.
 • DRE: digitorektalni pregled (DRE) je brz i jednostavan test koji obavlja vaš ljekar  opšte prakse.  Tokom ovog pregleda ljekar opšte prakse će   lubrikantom ovlažen prstom uvesti kroz  otvor  vašeg debelog crijeva (analni otvor) i  opipati vašu prostatu. Na taj način  traži znakove  izbočina ili bilo kakvog otvrdnuća na prostati,  koje mogu biti znakovi  raka.

Ako je  vaš ljekar opšte prakse zabrinut zbog  rezultata DRE ili PSA testa, uputiće vas urologu  u bolnicu na dalje pretrage.
Moguće da će vam biti ponuđeno da uradite biopsiju  prostate. To je dijagnostička metoda u trajanju od trideset minuta tokom koje  se uzima izvjestan  broj malih uzoraka tkiva  prostate.
Trans-rektalni ultrazvučni skener (TRUS) koristi se za posmatranje  prostate, mjerenje njene veličine i uvođenje  igala za biopsiju.
Lubrikantnom sondom se prolazi kroz anus (čmar) i slike prostate se prikazuju na ekranu. Mala količina tkiva, uzima se iglama za biopsiju sa  različitih dijelova prostate. Neki muškarci smatraju ovo neugodnim, ali bol je minimiziran uz korištenje lokalnih anestetika.
Negativni  rezultat biopsije ne znači uvijek da nemate rak, jer je moguće promašiti malo područje tumora, tako da se i dalje trebate kontrolisati.
Ukoliko se radi o pozitivnom rezultatu, širenje raka i njegova brzina rasta biće vam prezentovana pomoću skale brojeva, nazvane Gleason skala. Vrijednosti skale se  obično kreću  od dva do 10, gdje  dva  označava najmanje agresivni, a  10 označava najagresivniji oblik raka.

Daljnji testovi

Invazivnost  vašeg karcinoma biće jedan od faktora  koji određuje  izbor liječenja. Ako  je  po srijedi agresivan karcinom, bit će vam ponuđene neke dodatne pretrage, kako bi se provjerilo da li se proširio izvan prostate. To može podrazumijevati:

 • CT: kompjuterizirana tomografija (CT)  je serija rentgenskih snimaka  tijela,  urađena   iz različitih uglova,  koja omogućava  ljekaru da vidi prostatu i okolna tkiva.
 • MR: funkcionalna magnetska rezonancija (MRI) stvara snimke tijela pomoću snažnih magneta, umjesto X-zraka.
 • Skeniranje kosti: ako se  rak prostate proširio na druge dijelove tijela, kost je jedno od najčešćih  mjesta koje će biti zahvaćeno.

Rak prostate se može liječiti na nekoliko različitih načina. Liječenje  koje će vam biti predloženo zavisiće od toga koliko brzo rak raste, da li se proširio izvan prostate, zatim od  vaše dobi i vašeg opšteg zdravstvenog stanja.
O vama će brinuti  tim stručnjaka za  rak, odnosno  multidisciplinarni tim, koji  se sastoji od  urologa, radiologa, onkologa ( stručnjaka za rak) i dodatno edukovane  medicinske sestre.
Glavne vrste liječenja su:

 • Redovne kontrole-Ako je  karcinom u svojoj ranoj fazi i ne uzrokuje nikakve simptome, možete se odlučiti na odgađanje bilo kakvog vida liječenja, a zatim čekati da vidite ima li bilo kakvih  simptoma progresivnog razvoja raka.To se često preporučuju  starijim muškarcima, kada je malo vjerovatno da će rak  uticati na njihov prirodni životni vijek.
 • Aktivni nadzor- Ovo je također opcija  liječenja kod  ranih stadija raka prostate.  Obično  se preporučuje mlađim muškarcima, gdje postoji vjerovatnoća da će rak uticati  na njihov prirodni životni vijek.  Aktivni  nadzor podrazumijeva da  redovno  radite PSA testove i biopsije, kako bi se  pomno pratilo  napredovanje raka. Ako ti testovi otkriju da se rak vjerovatno širi i izvan prostate, tada možete donijeti odluku o daljnjem liječenju.
 • Prostatektomija- Podrazuimjeva  hirurško uklanjanje prostate. Ovaj tretman je opcija za liječenje lokaliziranog raka prostate i lokalno-uznapredovalog karcinoma  prostate.
 • Radioterapija- X-zrake se usmjeravaju  na prostatu, bilo kroz kožu izvana (vanjski izvor zračenja) ili postavljanjem malog radioaktivnog izvora zračenja direktno  u prostatu (brahiterapija), radi  uništavanja  stanica raka. Ponekad se ove dvije tehnike  kombinuju.
 • Hormonska terapija- Lijekovi se koriste kako bi smanjili  nivo testosterona, što onemogućava raku prostate da  raste. Hormonska terapija ne liječi rak, ali usporava njegovo širenje i rast.
 • Hemoterapija- Lijekovi omogućavaju  držanje pod kontrolom uznapredovalog  karcinoma prostate, a dokazano je da produžavaju  život. Nastavljaju se medicinska istraživanja   na novim lijekovima za ovu indikaciju.

Istraživanje se  takođe nastavlja na novom hormonskom  lijeku nazvanom abiraterone. Pokazao je  obećavajuće rezultate u pokusu na manjoj grupi muškaraca s uznapredovalim  karcinom prostate, koji imaju nekoliko mogućnosti liječenja.

Razmjena iskustava

Dijagnoza raka prostate može uzrokovati anksioznost. Postavljanje  pitanja je jedan od načina  ponovnog uspostavljanja  kontrole. Može  pomoći i da ponesete  listu  s pitanjima kada idete ljekaru.
Zapamtite, postoje neki vrlo dobri dostupni tretmani, uz pomoć kojih se može i liječiti i kontrolisati bolest.
Takođe, može pomoći da razgovarate s  nekim  ko je bio u istoj situaciji kao i vi.

Postoje mnoge regionalne grupe podrške  vezano za rak  prostate, koje možete pronaći na internetu.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS