Dijabetes majke vodi ka autizmu?

Dijabetes majke vodi ka autizmu?


Najnovija studija “Kalifornija Kajzer Permanent” zdravstvene kompanije pokazuje da majke sa dijabetesom češće imaju autističnu djecu. Ispitan je uzorak od 400.000 djece rođene od 1995. do 2012. godine i između ove dvije bolesti pronađena je veoma jaka veza, što ranije nije bilo poznato. Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja, a pojedinosti prenosi portal “NewShub”. 
Rizik od poremećaja spektra autizma povećan je kod djece majki sa tri glavne vrste dijabetesa koji komplikuju trudnoću, a nalazi daju nove informacije o dijabetesu tipa 1 i proširuju ono što je već poznato o tipu 2 i gestacijskom dijabetesu koji nastaje tokom trudnoće – navode autori ove studije.
Žene koje razviju gestacijski dijabetes pre trećeg tromjesečja najviše su izložene riziku. Međutim, to ne znači da dijabetes po pravilu izaziva autizam. Kod dječaka je često nejasno porjeklo te bolesti, češće nego kod djevojčica.Stručnjak za dijabetes profesor Džim Man, sa Univerziteta u Otagu, ipak kaže da dijabetes ipak može da ima značajnu ulogu kao uvertira za autizam:
– Razlika između ove i prošle studije, je ta što prošla povezuje autizam sa drugim tipom dijabetesa, a ova ukazuje na vezu sa tipom 1. 
On upozorava da dijabetes ima mnogo više zdravstvenih efekata nego što ljudi razumiju.
– Dijabetes je jedan od glavnih uzroka srčenih oboljenja, srčane kapi, različtih vrsta raka, oboljenja bubrega i izazivanje sljepila – podvlači profesor.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!