Dijabetes i vaše dijete


 

Ako je vašem dijetetu dijagnosticiran dijabetes, možda ste zapanjeni, ljuti i brinete o budućnosti. Takve reakcije su normalna pojava, ali dijabetes kao oboljenje, ne treba narušiti život djeteta, niti život vaše porodice. To ne znači da ne morate pažljivo voditi računa o zdravstvenom stanju svog djeteta, kao dio svakodnevnog života.

Prvih nekoliko dana

Odmah nakon uspostavljanja dijagnoze, što se obično dešava u bolnici, vi i vaše dijete trebaćete stupiti u kontakt sa stručnjacima tima za kontrolu dijabetesa.
Ovaj tim stručnjaka će se brinuti o zdravlju vašeg djeteta, bilo da je ono smješteno u bolnicu ili je na kućnom liječenju.
Ako su preporuke stručnjaka da vaše dijete ostane u bolnici, ukoliko je malo, ne bi trebao biti problem da i vi budete uz vaše dijete u bolnici.
“Tokom prvih nekoliko dana, tim stručnjaka za kontrolu dijabetesa zapoćeče sa vašom edukacijom o dijabetesu. Saznaćete sve o tome kakva je bolest dijabetes, kako se radi testiranje nivoa glukoze u krvi i o davanje inzulina vašem dijetetu, te kako da obratite pažnju na njegovu ishranu i vježbe “, kaže profesor Hindmark.
Članovi stručni tim za kontrolu dijabetesa, između ostalih, su:

  • ljekar specijalista pedijatar
  • medicinska sestra specijalizovana za dijabetes
  • dijetetičar, koji je stručnjak za ishranu djece s dijabetesom
  • ljekar koji ima specijalizacijuiz dječije psihologije

Cilj je da se edukacija roditelja o dijabetesu digne na takav nivo, da oni to znanje uvijek mogu primjeniti u kući, ukoliko djetetu bude potrebno. Ta edukacija obično traje oko pet dana, ali može varirati uz prilagođavanje potrebama roditelja.
Možete očekivati detaljna, praktična predavanja o tome kako i kada trebate testirati nivo šećera u krvi vašeg djeteta, pomoću kapljice krvi iz prsta djeteta i kako dati injekcije inzulina.
Dijetetičar će predložiti dijetetski način ishrane vašeg djeteta i razgovarati o tome kako se ishrana porodice može prilagoditi dijabetesu.
Ako je neophodno, tim stručnjaka za brigu o dijabetesu takođe će s vama razgovarati o tome kako će se vaše dijete uspješno nositi sa dijabetesom u školi ili vrtiću.
Veoma je važno i kako dijagnoza dijabetesa psihološki utiče na vaše dijete.
U početnom momentu obično se javi osjećaj šoka, zatim ljutnje, potom odbacivanja dijagnoze, a na kraju postepeno prihvatanje. Idealno bi bilo da psiholog razgovara i sa roditeljima i djetetom oboljelim od dijabetesa s kakvim problemima se suočavaju.

Prvih nekoliko mjeseci

Nakon nekoliko dana, dobićete dovoljno samopouzdanja da poduzmete prve korake ka kontroli dijabetesa kod vašeg djeteta. To prvo podrazumijeva da ćete dijete izvesti iz bolnice kući, ako je završilo sa prvim dijelom liječenja u bolnici. Ali, i dalje bi ste trebali biti u redovnom kontaktu sa svojim doktorom.
U ovoj fazi, roditelji sa djecom oboljelom od dijabetesa dolaze na razgovor sa timom stručnjaka u bolnici svake dvije sedmice da bi se vidjelo kako tretman dijabetesa kod djeteta funkcioniše u kućnim uslovima.
Takođe, ukoliko je neophodno , uvijek postoji telefon na koji roditelji mogu pozvati stručnjake i dobiti savjet.
U početku, vi i vaše dijete možda smatrate da je teško prilagoditi život dijabetesu. Na primjer, možda ćete morati promijeniti prehranu porodice. Vaše dijete može biti zabrinuto zbog toga što zbog dijabetesa ima malo drugačije navike od svojih prijatelja.
Takođe, možda će vam biti teško naviknuti se na novu rutinu kontrole nivoa šećera u krvi i davanja injekcija inzulina.
Sve će to postajati lakše s vremenom. Nikad ne oklijevajte da kontaktirate svog doktora i razgovarate s njim o nedoumicama zbog kojih ste zabrinuti.

Nakon što je stanje stabilno

Na kraju, osjećaćete se sigurnim da možete kontrolisati dijabetes kod svog djeteta, bez redovne pomoći stručnjaka.
Do tog vremena odlično ćete biti upoznati s činjenicom o tome kako prehrana i tjelovježba utiču na nivo šećera u krvi i kako kontrolisati inzulin.
Takođe ćete znati šta poduzeti, ukoliko vaše dijete zapadne u stanje hipoglikemije, kada je nivo šećera u krvi vašeg djeteta suviše nizak i ima simptome kao što su drhtanje, znojenje, umor, glavobolja ili promjene u ponašanju. Bićete podučeni i kako spriječiti i liječiti hipoglikemiju kod djeteta i u drugim situacijama.
Nakon što se roditelji i njihova djeca u potpunosti edukuju o dijabetesu, dovoljna će bit kontrola kod tima stručnjaka jednom u tri mjeseca.
Ako je dijete oboljelo od dijabetesa starije od 12 godina, prilikom ovih kontrola treba se uraditi njegov sveobuhvatni zdravstveni pregled, barem jednom godišnje.
Tokom ovog pregleda, treba provjeriti da li su kod djeteta eventualno nastupile promjene na očnom dnu, stopalima te u cirkulaciji i na bubrezima.
Kako vaše dijete bude raslo, važno je da ga zajedno sa timom stručnjaka, podučite kako da samo kontroliše svoju bolest.
Ako je vaše dijete malo, možete ga zamoliti da vam donese kit za ubrizgavanje ili da štipka svoju kožu, kad mu dajete injekciju inzulina. Početak djetetove samostalne kontrole bolesti počinje upravo sa ovim stvarima.
Tokom kontrola, tim stručnjaka će razgovarati s djetetom kako da se nosi s bolešću, jer će mu to pomoći da vremenom kako bude odrastalo u potpunosti kontroliše svoju bolest.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS