Depresija povezana sa rizikom od moždanog udara

Depresija povezana sa rizikom od moždanog udara

Osobe koje su u nekom periodu život patile od kliničke depresije imaju znatno veći rizik od moždanog udara od osoba koje nisu depresivne, pokazali su kombinovani rezultati 17 istraživanja koja su se bavila depresijom i srčanim udarima.
Prema riječima Marije Glajmor, profesorice sa Harvarda koja je učestovala u studiji još uvijek nije poznato da li sama depresija povećava rizik ili moždani udar i depresija imaju zajedničke uzroke.
Rezultati uključuju više od 200.000 ispitanika u 17 studija, a svaka od studija posmatrala je ispitanike u periodu od 3 do 29 godina.
Nakon pregleda svih rezultata naučnici su izračunali da osobe koje su patile od depresije imaju za 34 odsto veći rizik od možadanog udara.
Smatra se da depresija utiče na ponašanje koje povećava rizik od moždanog udara, kao što su promjene u načinu ishrane, nedostatak fizičke aktivnosti, pojačano konzumiranje alkohola, te izbjegavanje zdravog načina života.
Takođe, depresija se povezuje i sa povećanim rizikom od dijabetesa i hipertenzije, što opet znatno povećava rizik od moždanog udara.
bhzdravlje
Izvor: WebMD
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!