Depresija poslije spontanog pobačaja može trajati godinama

Spontani pobačaj može kod žena uzrokovati depresiju i anksioznost koja se nastavlja i nakon rođenja zdravog djeteta, otkriva studija su američkih i britanskih naučnika.

Uobičajena je pretpostavka žene prebole sve psihološke posljedice pobačaja nakon što kasnije rode zdravo dijete, ali analiza studije provedene među više od 13.000 žena u Velikoj Britaniji, pokazuje da je 2.800 žena koje su imale spontani pobačaj ili rodile mrtvu bebu pate od depresije ili anksioznosti i tokom naredne trudnoće i poslije zdravog poroda.
Simptomi tih poremećaja nastavljaju se i do tri godine nakon rođenja zdravog dijeteta, navodi se dalje u studiji koja je objavljena u Britanskom psihijatrijskom žurnalu (British Journal of Psychiatry).
Britanski i američki naučnici ispitali su više od 13.000 trudnih žena uključenih u studiju (“ALSPAC”) koju je predvodio Univerzitet u Bristolu. Istarživanje je sadržavalo pitanja o njihovim ranijim trudnoćama, spontanim pobačajima, mrtvorođenim bebama, ali i o njihovom mentalnom zdravlju, depresiji i anksioznosti. Ova ispitivanja stručnjaci su vršili dva puta tokom perioda trudnoće i četiri puta nakon poroda kod svake ispitanice.
“Ova studija je značajna ženama i porodicama žena koje su proživjele spontani pobačaj, zato što se često smatra da one taj događaj brzo prebole, ali kako vidiom iz ove studije, kod mnogih od njih to nije slučaj. Takođe, istraživanje je veoma značajno i medicinskim profesionalcima”, izjavila je profesorka DŽin Golding (Jean Golding), sa Univerziteta u Bristolu, voditeljka studije “ALSPAC”.
Ukupno 21 odsto žena prijavile su da su jednom ili više puta imale spontani pobačaj u prethodnim trudnoćama. Samo 0,5 odsto je ranije rodilo mrtvu bebu, a samo tri od svih ispitanica su dva puta na svijet donijele mrtvorođenu bebu. Ipak 80 odsto žena koje su proživjele spontani pobačaj ponovo zatrudne.
“Mi znamo da depresija koja pogađa majke može imati ozbiljne posljedice na djecu i porodicu. Naša studija jasno je pokazala da rođenje zdrave bebe ne rješava psihičke probleme sa kojima se žene suočavaju nakon što su proživjele spontani pobačaj”, rekla je dr Ema Robertson Blekmor sa Univerziteta Medicinskog centra Ročester u Sjedinjenim Američkim Državama.
Prema njenim riječima, ovo istraživanje je značajno prilikom procjene i utvrđivanja rizika od pojave depresije tokom trudnoće ili poslije poroda kod nekih žena. Do sada se prethodni gubitak trudnoće i bebe nije uzimao u obzir na isti način na koji su uzimani drugi rizični faktori, poput depresije u istroiji bolesti, porodičnoj istoriji, drugih stresnih događaja u životu ili nedostatka podrške partnera ili sredine.
bhzdravlje
Izvor: BBC Health
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!