Depresija nakon godišnjeg: Riješite se u pet koraka!

Depresija nakon godišnjeg: Riješite se u pet koraka!

Vaša depresija poslije godišnjeg odmora nije vaša izmišljotina nego priznati medicinski poremećaj.
povratak-na-posao-nakon-blagdana-698x325
To što kolega odmah počinje vrijedno raditi samo znači da je njemu povratak lakše pada, kao što neke ljude promjena vremena teško pogađa a drugi su tek malo mrzovoljni. Ali u nekoliko koraka se možete oporaviti.
Prepoznajte simptome
Depresija zbog povratka se kog svakog pokazuje drugačije no postoje znakovi koji odaju da je u pitanju depresija koja remeti funkcioniranje, a ne samo potištenost.
– Umor ili uznemirenost
– drastični gubitak ili rast apetita
– plakanje, tuga
– teška nostagija
– nemogućnost koncentracije
– kod nekih se javlja i ljutnja, osobito ako neki problemi koju se trebali riješiti tokom godišnjeg još “vise”. Razdražljivost je prilično česta.
U manjoj mjeri, ovi osjećaji su normalni kod bilo koje promjene sredine. Ali ako potraju duže od sedam dana, a posebno  ako ga prate nagle promjene raspoloženja, hronični umor i nesanica, bilo bi dobro da se posavjetujete sa doktorom.
Dajte si vremena
Tokom odmora, kad ste slobodni od rokova i zadataka, vrijeme teče drugačije. Ali  kada se vratite u rutinu čini vam se da ništa ne stignete i izgubljen
Ne žurite se odmah pohvatati sve konce. Počnite s lakšim zadacima i tako ćete se motivirati za teže. Normalno je da osjećate određeni gubitak te je potrebno neko vrijeme da se sva ta divna iskustva s odmora slegnu i presele u sjećanje.
Vaš odmor ne završava potpuno
Organizirajte fotografije, pričajte prijateljima anegdote s odmora ili pregledajte suvenire s ovog, ali i prošlih godišnjih. Tako ćete potaknuti mozak da doživljaji postanu uspomena i olakšati prijelaz u svakodnevicu. Osim toga, iznova ćete proživljavati sve ugodne trenutke što će barem malo produljiti vaš odmor.
Učite iz godišnjeg
Bez obzira na to jeste li lješkarili i čitali knjigu ili probali neko novo zanimljivo jelo nema razloga da s tim prestanete kada se vratite u stvarni život. Na godišnjem ste plivali “kao šašavi”? I nakon povratka u grad nastavite sa zdravim navikama. Vidjeli ste da svijet nije propao zbog toga što niste svakih pet minuta gledali mobitel? Sjajno – iskoristite sve male promjene kojima vas je godišnju naučio.
Planirajte izlet ili novo putovanje
Ovo sigurno nije vaš posljednji odmor. Otiđite za vikend kod rođaka, pozovite prijatelje sebi na roštilj ili se jednostavno prošećite parkom ili šumom. Važno je samo da mozak zaokupite planiranjem budućih aktivnosti.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!