Depresija može biti smrtonosna

Depresija može biti smrtonosna

depra
Depresija je opasna za ljudsko srce kao i pretilost i visok pritisak, otkriveno je u novom istraživanju. Eksperti sa Univerziteta u Minhenu provodili su istraživanje 10 godina i utvrđeno je da depresija uzrokuje 15 posto srčanih zastoja. Pretilost uzrokuje 21 posto srčanih napada, a visok pritisak 8,4 posto.
Naučnici tvrde kako je ovo istraživanje od vitalnog značaja jer od depresije pati 350 miliona ljudi širom svijeta, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.
“Pitanje je sada kakva je veza između depresije i drugih rizičnih faktora kao što su duhanski dim, visok nivo holesterola, pretilost i hipertenzija. Koliko veliku ulogu igra svaki od njih?”, kazao je profesor Karl-Heniz Ladwig koji vodi ovu studiju.
Njegov tim analizirao je podatke 3.428 muških pacijenata od 45. do 74. godine. Njihovo stanje je praćeno 10 godina, analizirali su utjecaj depresije na srce poredeći je sa četiri najčešća rizična faktora: visok pritisak, visok nivo holesterola, pušenje i pretilost.
Od 557 preminulih osoba, 269 je preminulo od srčanih oboljenja. Dokazano je da je u 15 posto slučajeva depresija bila ključna, dok je visok pritisak povezan sa 8,4 posto smrtnih slučajeva, a 21,4 posto sa srčanim oboljenjima.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!