Dehidracija škodi organizmu isto koliko i alkohol

Dehidracija škodi organizmu isto koliko i alkohol

Nedavno istraživanje pokazalo je da vozači koji su dehidrirali predstavljaju podjednaku pretnju za saobraćaj kao vozači koji voze pod dejstvom alkohola.

zena-pije-vodu


Istraživanje Univerziteta Lafborou u Velikoj Britaniji pokazalo je da su vozači, koji su unosili 25 ml vode na sat, umjesto preporučenih 200 ml, pravili dvostruko više grešaka od hidriranih vozača.
Stručnjaci sve češće upozoravaju da ne unosimo dovoljno vode.
Istraživači Kraljevskog koledža u Londonu zabilježili su u martu nagli porast broja ljudi hospitalizovanih zbog bolova izazvanih kamenom u bubregu. Sa 5.063 zabilježena slučaja u 2004. godini, broj se u 2014. povećao na 11.937.
Voda je najosnovniji uslov za normalno odvijanje metaboličkih procesa, a čak i najmanji stepen dehidracije izaziva smetenost, istakli su 2010. godine istraživači sa Univerziteta Tafts u Bostonu. Oni su ustanovili da dehidracija negativno utiče na koncentraciju, kratkoročnu memoriju i koordinaciju.
Po preporuci Evropske uprave za bezbjednost hrane (EFSA), žene bi trebalo da uzimaju 1,6 litara tečnosti dnevno, djeca 1,3 litra, dok bi muškarci ukupno trebalo da unose dva litra tečnosti.
Ukoliko patite od migrene, izbjegavajte da pijete hladnu vodu.
Vodite računa, međutim, da ne pretjerate. Konzumiranje veće količine vode od one koju su naši bubrezi u stanju da obrade uzrokuje hiponatremiju, poremećaj elektrolita koji karakteriše smanjeni nivo natrijuma u krvi.
Da hiponatremija može biti fatalna, govori slučaj 44-godišnjeg Endrua Torntona iz Bredforda koji je umro nakon što je za osam sati popio 10 litara vode, pokušavajući da ublaži bolove u desnima.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS