Debljina je jedan od čestih uzroka kardiovaskularnih bolesti

Debljina je jedan od čestih uzroka kardiovaskularnih bolesti


Doktori  savjetuju kako je fizička aktivnost uz pravilnu prehranu najvažniji oblik prevencije i najbolji alat za gubitak viška kilograma. Pokušajte odvojiti 150 minuta sedmično za aktivnosti umjerenog intenziteta poput hodanja, igranja, plesanja. Koristite stube umjesto lifta i hodajte umjesto vožnje automobila. 
Ako ste pušač, odbacite tu nezdravu naviku i za samo dvije godine znatno će se umanjiti rizik od koronarne bolesti srca, a nakon 15 godina vaš rizik će biti izjednačen s nepušačima
Potaknuta ovim činjenicama i sve većem broju kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih debljinom, Zaklada „Hrvatska kuća srca“ premijerno je predstavila i kalkulator kardiovaskularnog rizika koji će biti dostupan svim građanima na mrežnoj stranici www.cuvarisrca.hr.
Kalkulator je predstavila Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba. “Kako je debljina, nažalost, jedan od čestih uzroka kardiovaskularnih bolesti, odlučili smo napraviti kalkulator koji otkriva kardiovaskularni rizik, a svi ga građani mogu koristiti besplatno. Osim izračuna rizika, kalkulator ima i edukativni karakter jer već pri samom ispunjavanju građanima sugerira promjenu loših navika ili ih educira o zanimljivim činjenicama vezanim uz kardiovaskularni sustav.”
Kalkulator se sastoji od triju dijelova: uvodnih pitanja, rizičnih faktora (pušenja, tjelesnog indeksa mase, prehrambenih navika, fizičke aktivnosti, razine kolesterola i glukoze u krvi, krvnog tlaka itd.) te izračuna rizika. Kako bi građani otkrili što precizniji kardiovaskularni rizik preko kalkulatora, najbolje je da se prethodno savjetuju s obiteljskim ljekarom i članovima obitelji u vezi s nasljednim bolestima.
Izvor – vecernji .hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS