Dash dijeta za siguran i zdrav gubitak kilograma

Dash dijeta za siguran i zdrav gubitak kilograma

dash-dijeta
Dash dijeta je godinama jedna od najpopularnijih dijeta, te se smatra jednom od najzdravijih dijeta. Što je zapravo Dash dijeta i od čega se sastoji donosimo u nastavku. Ova vrsta dijete je zapravo zdrav način prehrane, te se ne radi o nikakvoj posebnoj prehrani, kao niti o izgladnjivanju.
Pod zdravim načinom prehrane smatra se povećanje unosa povrća i voće, te smanjenje unosa masnoća, šećera i soli. Već samim načinom takve prehrane izgubit će se suvišni kilogrami i smanjiti loši holesteroli koji su prisutni u organizmu.
No cilj ove dijete nije primarno gubitak kilograma, kao što se misli, nego samo okretanje zdravom načinu života kao i prehrani, zbog čega će sukladno tome doći i do gubitka suvišnih kilograma.
Najčešći način prehrane koji se preporučuje u ovoj dijeti se sastoji od 4-5 porcija povrća, 6 i manje porcija mesa, koje mora biti čisto i bez masti, 6-8 porcija žitarica, 2-3 porcije mliječnih proizvoda sa što manje masnoća, i 4-5 porcija voća. Sve navedene porcije trebaju se konzumirati u razdoblju od sedam dana. Što se tiče unosa soli u organizam treba se znatno smanjiti te je kroz jedan dan dozvoljena samo jedna kašikica soli.

Ono što se još preporučuje kod Dash dijete su 2-3 porcije ulja i pojačanih masti, 5 porcija orašastih plodova i 5 i manje slastica na sedmicu.
Vježbanje nije obavezno dok provodite Dash dijetu, ali se preporučuje. Ukoliko želite izgubiti neželjene kilograme trebali bi obavezno vježbati i to barem 1h na dan, dok se onima koji se samo žele držati zdrave prehrane, te uvesti zdrav način života, savjetuje vježbati do 30 minuta na dan.
Dash dijete je osmišljena kako bi se poboljšala kvaliteta života, te navela čovjeka na zdrav način života bez puno odricanja, izgladnjivanja, kao i pretjerane opterećenosti vježbanjem. U ovoj dijeti nema brzog skidanja kilograma, što je puno zdravije od naglog gubitka kilograma, te će se isti sporije vraćati ukoliko se vratite starom načinu života.
Želite li izgubiti kilograme važno je da prvo provjerite koju dijetu smijete odabrati s obzirom na svoje zdravlje i ako imate zdravstvenih tegoba. Zbog toga je najbolje porazgovarati s ljekarom koji će vam savjetovati najbolji i najzdraviji način da se riješite viška kilograma.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!