Danas je Svjetski dan kontracepcije

Danas je Svjetski dan kontracepcije


Na svjetskom nivou, više od 41 odsto od 208 miliona trudnoća godišnje je neplanirano, a od toga se skoro polovina završava namjernim prekidom trudnoće. Prema ocjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 33 miliona neplaniranih trudnoća se dogodi zbog neuspješne kontracepcije ili njene nepravilne upotrebe i zato je važno da mladi budu u dovoljnoj meri informisani o različitim kontraceptivnim metodama.
Svake godine porodi se do 16 miliona tinejdžerki, uzrasta izmedju 15 i 19 godina, a u ovoj starosnoj grupi, smrti povezane sa trudnoćom su vodeći uzrok smrtnosti kod mladih žena, saopštila je kompanija Bajer.
Kontracepcija svake godine spriječi 188 miliona neplaniranih trudnoća, zbog čega je broj abortusa niži za 112 miliona, broj umrle novorođenčadi za 1,1 milion, a broj smrti majki niži za 150.000. Na raspolaganju je danas više od 15 različitih metoda kontracepcije, koje se međusobno razlikuju po efikasnosti, načinu upotrebe, prednostima i nedostacima
 “Porodicu i trudnoću treba planirati. Mladi u našem okruženju su jako loše informirani kad je kontracepcija u pitanju te imaju negativan i loš stav kad je u pitanju zaštita od neželjene trudnoće. Kontracepciju treba primjeniti i prije prvog spolog odnosa. Prema statistikama u razvijenim zemljama Evrope i svijeta  80 % mlade populacije  primjenjuje kontraceptivnu zaštitu i to njačešće oralnu hormonsku. Kod nas je taj procenat od dva do 12 %  ( prema podacima sa kojima raspolažemo).
Ono što je neophodno kad  je u pitanju mlada osoba  je da se treba na vrijeme posavjetovati sa svojim ginekologom, uz to obaviti kompletan  pregled i ginekološke pretrage, nakon čega ljekar može savjetovati onaj oblik kontacepcije koji je najviše odgovara svakoj individu” savjetuje  Dr. Suada Tinjić, specijalista ginekologije i akušerstva iz ginekološke  poliklinike  Korak do života u Tuzli.
 
 

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS