Dan bez cigarete – 31 januar

Dan bez cigarete – 31 januar

Sekciju za borbu protiv pušenja među omladinom osnovali su studenti i profesori na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1982. Na njihov prijedlog 31. januar proglašen je Danom bez cigarete. Od  tada  se obilježava Dan bez cigarete, a stručnjaci kažu da je stanje u BiH u vezi sa upotrebom duhanskih proizvoda katastrofalno.  Tadašnji plakat kojim se pušači pozivaju da ne puše izradio je umjetnik karikaturista  Hasan Fazlić,
Bosna i Hercegovina se nalazi na listi 13 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci a trećinu žene .Više od polovine građana BiH svakodnevno je izloženo pasivnom pušenju kako u svojim kućama tako i na javnim mjestima. Iz Federalnog ministarstva zdravstva smatraju da bi se uvođenjem zabrane pušenja na javnim mjestima smanjio i broj pušača.
Standardne cigarete sadrže 15,8 mg nikotina na gram duhana, a one sa smanjenim nikotinom 2,4 mg ili manje na gram duhana. Pitanje je hoće li umjereno zavisni pušači, koji su naviknuti na nikotin, sada popušiti dnevno mnogo više cigareta da bi izbjegli žudnju za nikotinom. Pored toga, pušači ne vole te slabe cigarete jer im je ukus lošiji.
Pušenje duhana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti. Duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva,  raka pluća i drugih malignih bolesti.
Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća. Efikasna zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtjeva potpunu eliminaciju duhanskog dima, jer samo okruženje 100% bez duhanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duhanskog dima.
I zato!!
Donesite odluku o prestanku pušenja i nikada je ponovo ne preispitujte!
Zapamtite da se ne odričete apolutno ničega, naprotiv živjećete ljepše!
Zapitajte se čemu Vam služe cigarete i da li uopšte uživate u pušenju
U pušenju nema nikakvih dobrih strana, sve je puko zavaravanje i iluzija!

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS