Da li znate šta je "Ljubičasti dan" ?

Da li znate šta je "Ljubičasti dan" ?

Širom svijeta obilježava se ‘Ljubičasti dan’. To je dan podrške osobama s epilepsijom, koji je 2008.godine pokrenula 9-godišnja djevojčica iz Kanade.

cassidy-megan-ljubicasti-dan

Izvor fotografije: Purpleday.org


‘Ljubičasti dan’ ili globalno prepoznatljiv pod nazivom ‘Purple Day’ je međunardna manifestacija posvećena globalnom podizanju svijesti o epilepsiji.
Devetogodišnja Kanađanka ‘zaljubičastila’ čitavi svijet

cassidy-osnivacica-ljubicastog-dana

Obilježavanje ove manifestacije pokrenuto je 26.marta 2008. godine, inicijativom tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruženja za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Djevojčica je zbog epilepsije imala ograničenja u svakodnevnom životu, a posebno neugodna iskustva za nju su bila stigmatizacija i izolacija. Ponukana takvim osjećajima i željom da ljudi oko nje više znaju o epilepsiji, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju.
Od tada se taj datum obilježava kao “Purple Day ‘/ ‘Ljubičasti dan” – Dan podrške osobama s epilepsijom. Obzirom na izniman odjek javnosti i uključivanje više od stotinu zemalja svijeta u ovu manifestaciju, isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji, a u Kanadi je i službeno zakonski priznat.
U nastavku pregledajte video prilog u kojem se možete upoznati sa Cassidy Megan, glavnom pokretačicom Purple Day-a.

O uzrocima epilepsije, liječenju, tretmanima, saznajte više u našim ranijim člancima:

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS