Da li znate šta je  demiseksualnost i kako je prepoznati?

Da li znate šta je demiseksualnost i kako je prepoznati?


U poslednjih nekoliko godina razumjevanje seksualnosti obuhvatilo je više od pojmova heteroseksualnost i homoseksualnost. Tako se danas ljudi, koji se mogu seksualno, emotivno i duhovno zaljubiti u osobu bilo kojeg pola, identifikuju kao panseksualci, oni koji ne osjećaju baš nikakvu seksualnu privlačnost kao aseksualci, a osobe koje drugi ljudi privlače isključivo romantično (ali ne i seksualno), bez obzira na pol, nazivaju se panromantičarima.
Možda ste i čuli za te pojmove, ali da li znate šta je demiseksualnost? Naziva se još i “polu-seksualnost” ili “siva seksualnost”, a označava stanje u kojem jedna osoba može osetiti seksualnu privlačnost samo ako postoji emocionalna povezanost. Drugim riječima, demiseksualci ne osjećaju nikakvu seksualnu privlačnost prema partneru, ako prvo nisu oformili jaku emocionalnu vezu.
Kako je biti demiseksualan, na ličnom primjeru za Vašington Post opisala novinarka Meril Vilijamsj.”Prije nekoliko godina osjećala sam se krivom jer sam plašila ljude s kojima sam izlazila. Nisam željela da im objašnjavam zašto nisam spremna na intiman odnos… Stavljam intelekt i smisao za humor ispred toga da li mi je neko privlačan. Ako muškarac ne kaže ništa uvredljivo i uspio da me nasmje na prvom sastanku, vjerocatno ću s njim izaći opet. Ipak, svjesna sam da nečije pozitivne osobine ne garantuju da će biti i fizičke privlačnosti. Jednostavno treba biti strpljiv i vidjeti šta će se dogoditi”, napisala je Vilijams.
I dok su seksualne orijentacije i ukusi različiti od osobe do osobe, za demiseksualce postoji jedinstveni izazov, kojeg smo uočili i na primjeru novinarke. U današnje vrijeme nije uobičajeno čekati dugo na seksualni odnos pa demiseksualne osobe drugi često umiju da dožive kao aseksualce.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!