Da li smijemo jesti hranu koja je pala na pod?

Da li smijemo jesti hranu koja je pala na pod?

Nekada je teško zamisliti da slučajni pad palačinke na pod kuhinje prilikom “okretanja”, za samo nekoliko sekundi može da pokupi bakterije opasne po zdravlje čovjeka, ali naučnici govore da se pod mikroskopom događaju iznenađujuće stvari koje bi mogle da vas ”izliječe” od spasavanja slasnog zalogaja.

hrana-s-poda


Među nutricionistima i ljekarima postoje dva tabora kada je riječ o hrani koja slučajno dodirne pod – oni koji vjeruju da bi takvu hranu bez ustezanja trebalo baciti u smeće, i oni koji smatraju da bi istu trebalo podići u roku od pet sekundi. Bez primanja bakterija!
Dosadašnja istraživanja pokazala su da salmonela i neke druge opasne bakterije mogu da prežive čak do četiri sedmice na suhim površinama, i da mogu da se prebace na hranu čak i prilikom najkraćeg susreta namirnice s prljavim podom.
Nedavne studije sprovedene na katedri Mikrobiologije britanskog univerziteta u Astonu pokazale su da sporo podizanje namirnice s poda, odnosno u roku dužem od pet sekundi, može da povećati šansu za prelazak bakterija s poda na hranu.
Također, ista studija pokazala je da će bakterija biti lakše prenesena s laminata ili keramičke površine, nego što je to slučaj ako hrana padne na tepih.
Na zdravstvenu ispravnost hrane s poda utiče i vrsta namirnice: stručnjaci su dokazali da će bakterije teže prijeći na suhe i krutie namirnice poput krekera i čipsa, a trenutno zalijepiti za kuhane špagete ili neku drugu vrstu lepljive hrane.
Izvor: tportal.hr

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS