Da li je ovo nova bolest savremenog doba?

Da li je ovo nova bolest savremenog doba?

Mnogi mladi muškarci širom svijeta svakodnevno narušavaju svoje zdravlje novom vrstom opsesije – ekstremnim vježbanjem.
46858916154ff098fe17e9677073202_640x427

Prvi put u istoriji rezultati naučnih istraživanja pokazali su da stopa muškaraca opsednutih fizičkim izgledom raste mnogo brže od stope pripadnica ljepšeg pola.
Iscrpljivanje prekomernim vježbanjem, pročišćavanje organizma ekstremnim metodama, izgladnjivanje ili kompulzivno prejedanje samo su neki od načina na koje se muškarci širom svijeta suočavaju sa pritiskom da budu fizički privlačni.
“Mišićna dismorfija kod muškaraca u današnje vrijeme opozit je anoreksiji koja se češće javlja kod žena”, navodi Skot Grifits, profesor Univerziteta u Kvinslendu.
“Mladi muškarci nisu u stanju da objektivno procijene veličinu svojih mišića. Oni uvijek žele da su im mišići veći, nikad im nije dovoljno. Polovina muškaraca koji pate od mišićne dismorfije iz očajanja će posegnuti za steroidima”, dodaje Grifits.
U Australiji je do sada registrovano preko 300 000 slučajeva poremećaja u ishrani kod muškaraca, a dosadašnja istraživanja pokazala su da polovina pacijenata u nekom trenutku pokuša da izvrši samoubistvo.
“Često se dešava da mentalna i emocionalna bol koju ova bolest nosi navede pacijenta da sebe povredi. Želja za savršeno izvajanim tijelom kod nekih muškaraca može da postane okidač za brojne poremećaje u ishrani, poremećaje u vezi sa fizičkom aktivnošću, kao i poremećenu percepciju mišićne mase”, izjavila je Kristin Morgan, direktor fondacije “Butterfly”, posvećene borbi protiv poremećaja u ishrani.
b92 / BH Zdravlje

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!